Birçok kişi yazılım öğrenmek konusunda adımlar atmak için, nerelerden başlayabileceği, en faydalı kaynakların hangisi olacağı yönünde araştırmalar yapıyor. Bu içeriğimizde yazılım nedir, en çok kullanılan programlama dilleri nelerdir, nereden ve nasıl başlanır gibi sorulara yanıtlar vereceğiz.
İçindekiler
Yazılım Nedir?
Yazılım, belirli bir görevi gerçekleştirebilmek için oluşturulan komut ya da kod dizinidir. Bir bilgisayara ne yapması gerektiğinin komutunu verir. Bilgisayarlar, akıllı telefonlar, arabalar gibi birçok akıllı cihazın belirli görevleri yürütebilmesi için programla yapılması gerekir. Sadece cihazlarda değil bir web sitesi, bir mobil uygulama oluştururken de yazılım gereklidir.
Genel anlamda yazılım 2 başlık altında toparlanabilir; Sistem ve Uygulama yazılımı. Sistem yazılımı bir donanımı çalıştırabilmek için tasarlanır aynı zamanda da üzerinde çeşitli uygulamaların çalışabileceği platformlar sunar. Uygulama yazılımları ise kullanıcılar tarafından verilen komutlar için bilgisayarı yönlendirme durumundadır.
Yazılım Öğrenmeye Nereden ve Nasıl Başlamalıyım?
Yazılım öğrenmek için elimizin altında birçok kaynak bulunur. Biz de bu içerikte sizler için bu kaynaklardan bazılarını toparlayıp sunacağız. Fakat öncesinde yazılım için gerekli olan birkaç kısa özellikten bahsetmemiz gerekir. Öncelikle ingilizce ile aranız iyi olmalıdır. Çünkü komutlar ingilizce olarak oluşturulur. Sabırlı ve meraklı olmanız gerekir. Yazılım süreci uzun ve meşakkatli bir yoldur. Yazılım öğrenmek için size faydalı olacak kaynakları listeleyelim.
Educative.io
Programlama öğrenmek için yararlanabileceğiniz ücretsiz bir sitedir. Fahim ul Haq tarafından kurulmuştur. JavaScript, Java, Python ve daha fazla dili öğrenebileceğiniz yaygın olarak kullanılan bir eğitim platformudur. Aldığınız her bir kursta tarayıcı içi kodlama ortamı olacağı için kurulumsuz bir şekilde kodlama ortamına erişebilirsiniz.
GitHub
GitHub, yazılım alanında en sık kullanılan araçlar arasındadır. Çünkü içinde işinize yarayacak, işlerinizi kolaylaştıracak kütüphaneler, kodlar bulunur. Ayrıca yardıma ihtiyacınız olması durumunda bu platformda aradığınız şeyi bulma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Udemy
Udemy’de birçok alanda olduğu gibi yazılım alanında da hem ücretli hem de ücretsiz kurslar bulunur. Sıfırdan Java, Spring, Selenium, REST gibi dilleri öğrenebileceğiniz birçok eğitim videosuna erişebilirsiniz.
CodeMonkey
Yeni başlayanlar için programlama kavramını eğlenceli ve eğitici bir şekilde anlatır. Daha çok oyun geliştirme öğretmek için hem web siteleri hem de youtube kanalları bulunur.
BTK Akademi
Ülkemizde başlatılan 1milyon İstihdam projesi kapsamında BTK Akademi’de dil, yazılım gibi farklı kategorilerde eğitimler sunulmaktadır. Python, SQL gibi programlama dillerini sıfırdan öğrenebileceğiniz ücretsiz eğitimler sunulmaktadır. Üye olarak alanında profesyonel olan gönüllü eğitimcilerin eğitimlerinden yararlanabilirsiniz.
Coursera
Andrew Ng ve Daphne Kolle tarafından kurulan Udemy gibi hem ücretli hem de ücretsiz kurslar sunan bir eğitim platformudur.
Codecademy
Ücretli ve ücretsiz kurları bulunur. Köklü eğitim sitelerinden biridir. JavaScript, Python, Java gibi dilleri öğrenmek için birçok ücretli ya da ücretsiz kursa erişebilirsiniz.
Yazılım kategorileri nelerdir?
Yazılım öğrenmekte kararlısınız diyelim, öncelikle yazılımın kategorilerini de bilmelisiniz.
İşletim Sistemi Yazılımları
Akıllı cihazlarda açık olduğu zamanlarda görevli olan yazılım çeşididir. İşletim sistemi yazılımı olmadan donanım çalışmaz ve yapmak istediğiniz hiçbir şeyi yapamazsınız. Dolayısıyla işletim sistemi, bilgisayar üzerinde çalışan donanım birimlerinin ve yazılımların yönetimini ve kontrolünü sağlayan sistem yazılımıdır. Farklı işletim sistemleri bulunur. Windows, MacOS, UNIX, Linux, Pardus, IOS, Android işletim sistemleri bulunmaktadır.
Uygulama Yazılımları
İşletim sistemi yazılımları ile birlikte çalışan programlardır. Uygulamalara birkaç örnek verecek olursak; Photoshop, Office Programları, oyunlar, birer uygulama yazılımıdır. Uygulama yazılımları genel ve özel uygulama olarak iki başlığa ayrılır. Bilgisayar sistemleri için geliştirilen genel amaçlı uygulama yazılım uygulamaları, teknoloji ve yazılım alanında çok sık kullanılmaktadır.
Programlama Yazılımları
İşletim sistemi yazılımları ve uygulama yazılımları oluşturmak için gerekli olan programlardır. Programlama yazılımlarına örnek olarak Java, Delphi, Pascal, C++, Visual Basic vb. uygulamalar verilebilir.
Hangi Programlama Dilleri Kullanılır?
Programlama dilleri yazılım geliştirmek için anahtar niteliğindedir. Her dilin ayrı ayrıntıları, ayrı karmaşıklıkları haliyle ayrı kullanım alanları bulunur. En çok kullanılan 10 programlama dili listesini aşağıya ekleyeceğiz ve onlarla ilgili bazı bilgiler vereceğiz.
1. Javascript
1995 yılında LiveScript olarak oluşturulmuş, zamanla JavaScript olmuştur. Dünyadaki en popüler programlama dillerinin başında gelir. İlk zamanlarda web tarayıcılarını geliştirmek amacıyla kullanılırken günümüzde sunucu tarafında ve web tarayıcısı bulunmayan uygulamalar için de kullanılmaktadır. Hem masa üstünde, hem mobil hem de web’de kullanılır. Uygulanabilirliği kolaydır.
2. Python
Yeni başlayanlar için öğrenmesi kolay olan ve popüler olan dillerden bir tanesidir. Birçok alanda sıkça kullanılır. MacOS, Windows, Linux işletim sistemlerine uygundur. Ayrıca açık kaynak kodludur.
3. Go
Google tarafında geliştirilmiştir. Golang olarak da bilinen Go, açık kaynak koduna sahip sade ve modern bir dildir. Google, Uber, Twitch, Dropbox bu programlama dilini kullanan markalardan birkaçıdır. Performans ve çevikliği sebebiyle veri bilimciler tarafında da tercih edilir. Uyumlu, öğrenmesi kolay, hızlı ve minimalist bir dildir.
4. Java
Tıpkı JavaScript gibi en sık kullanılan programlama dilinden biridir. Web uygulamaları yapılırken oldukça yaygın kullanılır. Açık kaynak kodludur, yorumlanabilir, işlevseldir.
5. PHP
En çok kullanılan ve en eski programlama dilleri arasındadır. Önceki dillere nazaran öğrenmesi biraz daha zordur. Aktif web sitelerinin %80’inde kullanılmaktadır. Geliştirmesi kolay, açık kaynaklı ve birçok araçla entegre edilebilir bir yapıya sahiptir.
6. C#
Microsoft tarafından geliştiren bir dildir. Açık kaynaklı, kolay kullanımlı bir yapıya sahiptir. Windows, Android ve IOS uygulamalarına uygundur.
7. C ve C++
C Java ve JavaScript dillerinin kökünü oluşturur. C++ se C’nin geliştirilmiş bir versiyonudur. Her ikisi de yüksek performansa sahip diller arasındadır.
8. SQL
Veritabanında kullanılan bir dildir. Verilere erişebilmek ve onları değiştirebilmek yani verilerin işlenebilmesi amacıyla kullanılır. Hızlı değişiklik yapılabilmeyi sağlayan bu dil web uygulaması ve e-ticaret uygulamalarında da kullanılabilir.
9. HTML
Açılımı Hyper Text Markup Language’tir. Basit ve öğrenmesi kolay dillerden biridir. HTML sayesinde web sayfaları oluşturabilirsiniz. Kodlar “<” işareti ile başlayıp “>” işareti ile biter. Güncellemesi kolaydır. Genellikle JavaScript ve CSS ile birlikte kullanımı tercih edilir. HTML’le ilgili daha detaylı bilgi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
10. CSS
Açılımı Cascading Style Sheets’tir. Türkçeleşmiş hali Basamaklanmış Stil Katmanları’dır. Bir sitenin stilini belirleyebileceğiniz bir dildir.
Yazılım Öğrenme Avantajları Nelerdir?
- Remote çalışma avantajı yakalayabilirsiniz.
- Freelance çalışabileceğiniz bir iş alanına sahip olursunuz ve ek gelir elde edebilirsiniz.
- Yurt dışı projelerde çalışabilirsiniz.
- Problem çözebilme, farklı çözümler sunabilme becerileriniz gelişir.
- Kişisel projeniz için uygulamalar, web siteleri yapabilirsiniz.
Bu yazımızda yazılım öğrenmek isteyenler için hangi kaynaklardan faydalanılabileceğinden, en sık kullanılan programlama dillerinden, yazılım öğrenmenin faydalarından bahsettik. Siz de yazılım öğrenmeye karar verenler arasındaysanız Turkticaret.Net‘in yüksek performansa sahip hosting planlarından edinebilir ve çalışmalarınızı canlıya alabilirsiniz.