WordPress mi Joomla mı sorusu bir web sitesi oluşturmak isteyen fakat yazılım bilgisi olmayan kişiler tarafından yöneltilen sorular arasındadır. Her ikisi de yazılım bilginiz olmadan site oluşturmak için kullanabileceğiniz içerik yönetme sistemleri (CMS) arasındadır.
İçindekiler
Hangisi Daha Çok Tercih Ediliyor?
Hangi içerik yönetme sisteminin kullanacağı konusunda karar verebilmek için ne tür bir site yapılacağı önemli bir detaydır. Birkaç örnek verecek olursak; e-ticaret tabanlı bir site istiyorsanız Joomla Site bu konuda iyi bir seçenek olacaktır. Bir blog sitesi ya da bir işletme sitesi yapmak istiyorsanız da WordPress site kullanımı daha uygun olacaktır. Dünya genelinde içerik yönetim sistemini değerlendirdiğimizde WordPress daha büyük kullanım oranına sahiptir. Hatta web site kurmakla çok ilgisi olmayan biri bile WordPress ismini duymuştur. Yani WordPress en çok kullanılan içerik yönetim sistemidir. Fakat en çok kullanılıyor olması sadece onun kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Joomla da sık kullanılan içerik yönetim sistemleri içinde olduğu için sık sık WordPress vs. Joomla karşılaştırmaları yapılıyor. Şimdi biraz daha detaylandırarak WordPress mi Joomla mı? sorusuna yanıtlar verelim.
WordPress vs. Joomla Karşılaştırması
Birkaç başlık altında WordPress mi Joomla mı sorusunundetaylarına inelim ve tercihi size bırakalım.
Kullanım Kolaylığı
Kullanım kolaylığı konusunda WordPress Joomla’ya göre birkaç adım daha öndedir. Çünkü kolay arayüzü sayesinde çok kısa bir sürede siteniz yayına alınabilir. Özellikle de yazılım bilgisi olmayan kişiler için çok önemli bir çözümdür. Joomla’nın birçok menüsü ve opsiyonu bulunur bu da beraberinde bazı kullanım zorlukları getirebilir. Birçok opsiyon sunması daha gelişmiş bir kullanıcı yönetimine sebep olabilir fakat ilk defa kullanan biri için durumu zorlaştırabilir. İlk defa bir hazır yazılım ile site kurmak isteyen birini düşündüğümüzde kullanım kolaylığı açısından WordPress daha elverişli olacaktır.
Kişiselleştirme ve Geliştirme
Her iki içerik yönetim sisteminin de farklı araçları bulunur. Joomla’da buna uzantı denirken WordPress’te eklenti denir. Sayısal olarak baktığımızda WordPress’in Joomla’ya göre daha fazla aracı bulunur. Bu araçlar içine ücretsiz temalar ve eklentiler de dahildir. Önemli olan sayısının fazla olmasından ziyade bulunan eklentilerin kullanılabilir olmasıdır. Joomla’nın bazı eklentilerinden örnek verecek olursak; çoklu dil desteği, tek tık ile görsel optimizasyonu yerleşik eklentileri arasındadır. Kişiselleştirme ve geliştirme açısından baktığımızda Joomla bir adım önde olabilir.
Güvenlik
Her iki içerik yönetim sistemi (CMS)’de oldukça güvenilir diyebiliriz. Fakat her ikisi de geliştirilebilir bir yapıda olduğu için bazı eklentiler ya da zamanında yapılmayan güncellemeler sebebiyle güvenlik açıkları oluşabilir. Ayrı olarak değerlendirecek olursak da WordPress otomatik olarak her 40 günde bir güvenlik güncellemeleri sunar. Joomla ise en güvenli CMS olarak bilinir. Sebepleri ise; SSL, güvenlik uzantıları, 2 faktörlü kimlik doğrulaması ve geliştiriciler tarafından oluşturulan güvenlik açıkları listeleridir.
Destek
Her ikisi için de destek konusunda aradığınızı bulmak kolaydır. Burada WordPress’i bir adım daha önde tutabiliriz bunun sebebi ise çok fazla kullanıcı kitlesine sahip olduğu için aradığınız destek konusunda birçok platformdan yanıt bulabilirsiniz.
SEO
Bir web sitesinin seo optimizasyonlarına uygun düzenlenmesi site performansını da olumlu olarak etkileyecektir. Hem Joomla’nın hem de WordPress’in Seo araçları bulunur. WordPress’te Yoast Seo gibi seo eklentisi, Joomla’da ise Efseo uzantısı bulunur.
WordPress Avantajları
- Kolay arayüzü sayesinde yeni başlayanlar için birebir içerik yönetim sistemidir.
- Bilinirlik ve kullanılabilirliği yüksek olduğu için birçok kaynaktan destek alabilir ve çözümler bulabilirsiniz.
- Yazılım bilginiz olmadan kısa bir sürede kolaylıkla sitenizi yayına alabilirisiniz.
- Blog sitesi kurmak istiyorsanız tam da size göre bir içerik yönetim sistemidir.
- Hemen bir WordPress site sahibi olmak için paketlerimizi inceleyin.
WordPress Dezavantajları
- Eklentilerinin fazla olması site performansınızı olumsuz etkileyebilir. Her güncellemeden sonra çalışmayan eklentileri kaldırmayı unutmayın.
- Birçok jenerik kod ve eklenti sebebiyle siteniz yavaş yüklenebilir. Bu sebeple performansı yüksek bir web hosting firmasından hizmet alın.
- Çok fazla kullanıldığı için açık kaynaktır. Bu da sitenizin siber saldırılarla karşılaşmasına sebep olabilir.
Joomla Avantajları
- E-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız ve yazılım bilginiz yoksa Joomla kullanabilirsiniz.
- Çoklu dil desteği işinizi oldukça kolaylaştırır.
- Güvenli bir yapıya sahiptir.
- Hemen bir Joomla site sahibi olmak için paketlerimizi inceleyin.
Joomla Dezavantajları
- Tema seçenekleri WordPress kadar geniş değildir
- İlk defa kullanacak biri için panel kullanımı WordPress’e göre daha zordur.
- Geliştirilmesi daha zordur.
Hangisi Tercih Edilmeli?
WordPress vs. Joomla seçiminde yapılmak istenen site ve yazılım bilgisinin olup olmadığı önemli kriterdir. Bir blog sitesi için WordPress, e-ticaret sitesi için Joomla kullanabilirsiniz.
Sonuç
WordPress mi Joomla mı sorusunu bir nihayete bağlayacak olursak; içerik yönetim sistemi olarak her ikisi de başarılıdır. Önemli olan yapacağınız site türüdür. Sonrasında kaynaklardan yararlanarak WordPress site ya da Joomla site kurabilirsiniz. Karar verdikten sonra da kaliteli bir web hosting firmasından hazır yazılımları destekleyecek bir hosting almalısınız. Turkticaret.Net’in hosting planlarından alarak hazır yazılımlar ile kendi sitenizi oluşturabilirsiniz.