Günümüzde web siteleri, online mağazalar ve uygulamalar oluşturmak için birçok farklı hosting sağlayıcı tarafından hosting hizmeti sunulmaktadır. Bu hizmetin birçok farklı türü bulunur fakat en popüler olanları paylaşımlı hosting ve VPS hosting’tir denilebilir. Bu iki hizmet arasındaki farkları anlamak, web sitenizi barındırmak için doğru hizmeti seçmenize yardımcı olacaktır. Bu yazımızda, paylaşımlı hosting ve VPS hosting arasındaki farkları açıklayacağız. Eğer arada kalanlardansanız size rehber olacak bir içerik olacak. ile olarak paylaşımlı hosting ile başlayalım.
İçindekiler
Paylaşımlı Hosting Nedir?
Paylaşımlı hosting, birden fazla web sitesini aynı sunucuda barındıran bir hosting hizmetidir. Bu, sunucunun kaynaklarının (CPU, bellek, depolama vb.) birden fazla web sitesi tarafından paylaşıldığı anlamına gelir. Yani bu tanımı biraz somutlaştıracak olursak da sunucuyu bir pasta, paylaşımlı hostingleri de pasta dilimleri olarak görebiliriz. Paylaşımlı hosting aldığınızda o pastanın bir paydaşı olursunuz ve sizin gibi o pastadan faydalanan birçok hosting müşterisi daha bulunur. Bu hosting planları küçük, orta ölçekli siteler tarafından kullanılmak için uygun bir seçenektir. Bunun sebebi de sunuculara göre düşük maliyetli olması ve daha az teknik bilgi gerektirmesidir.
Paylaşımlı Hosting Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Yukarıda paylaşımlı hostingi tanımladık şimdi de avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olalım.
Paylaşımlı Hostingin Avantajları
- Düşük Maliyet: Diğer hosting seçeneklerine göre daha ucuzdur. Çünkü kaynaklar birden fazla web sitesi tarafından paylaşımlı olacak şekilde kullanıldığı için maliyet düşer.
- Teknik Bilgi Gerektirmez: Teknik bilgi gerektirmez. Sunucu yönetimi, güncelleme ve yedekleme işlemleri gibi teknik işlemler, hosting sağlayıcısı tarafından yapılır. Tabi ki web sitesi kurmak için yazılımsal bilgi gerekir fakat bazı hosting firmaları paylaşımlı hosting paketleri olarak WordPress, Opencart gibi hazır yazılımların da bulunduğu alternatif paketler de sunar. Böylelikle kolaylıkla web sitenizi yayına alabilirsiniz.
- Kolay Kurulum: Kurulumu kolaydır. Genellikle, bir kontrol paneli (Plesk, cPanel gibi) kullanarak web sitesi kurmak ve yönetmek kolaydır.
Paylaşımlı Hostingin Dezavantajları
- Düşük Performans: Kaynakların birden fazla web sitesi tarafından paylaşıldığı için performansı düşük olabilir. Özellikle, yoğun trafik olan web siteleri için uygun değildir. Ortak kaynak kullanımından dolayı sitelerin yavaş açılması, yüklenmesi gibi problemler yaşanabilir.
- Güvenlik Sorunları: Birden fazla web sitesi barındırdığı için güvenlik riskleri olabilir. Bir web sitesindeki bir güvenlik açığı, diğer web sitelerini de etkileyebilir. Sunuculara göre daha az güvenli olabilir. Bu dezavantajın da önüne geçebilmek için size güvenli hosting hizmeti sağlayacak bu alanda uzun yıllardır hizmet veren firmaları tercih eteniz çok önemlidir.
VPS Hosting Nedir?
VPS hosting’in önce açılımından başlayalım. Açılımı Virtual Private Server‘dır. Türkçe olarak da özelleştirilmiş paylaşımlı sunucu anlamına gelir. Kısaca açıklamak gerekirse sunucunun sanal bölümlerinde barındırılan bir hosting hizmetidir denilebilir. Her sanal bölüm, tamamen izole edilmiştir ve kaynakları başka kullanıcılar ile paylaştırılmaz. (CPU, bellek, depolama vb.) Paylaştırılmaması da , VPS hosting’in paylaşımlıya göre çok daha yüksek performans ve güvenlik sağlamasını sağlar. Çünkü vps hosting’lerde her site bir diğer siteden bağımsız olarak özelleştirilir/sanallaştırılır. VDS’ler ile karşılaştırılır. İçeriğimizin ilerleyen başlıklarında ondan da bahsedeceğiz. Peki vps hosting’in avantajları ve dezavantajları nelerdir?
VPS Hosting Avantajları
- Yüksek performans: VPS hosting, paylaşımlı hostinglerden daha iyi bir performans sunar. Çünkü o sunucuda bulunan diğer web sitelerden ayrıştırılırsınız. Bu, web sitenizin daha hızlı yüklenmesi, daha yüksek trafiklere daha iyi yanıt vermesi gibi olumlu sonuçlar doğurur.
- Ölçeklenebilirlik: VPS hosting, ihtiyacınız olan web site kaynaklarına göre kaynak ölçeklendirmesi yapabilmenizi sağlar. İhtiyacınız olduğunda, disk alanı, RAM ve CPU gibi kaynakları artırabilirsiniz. İhtiyacınız olan kaynaklara sahip olabilirsiniz.
- Güvenlik: VPS hosting, paylaşımlıdan daha güvenlidir çünkü diğer web siteleriyle kaynaklarınızı paylaşmazsınız. O sunucuda bulunan diğer web sitelerinde yaşanabilecek olumsuzluklar sizin web sitenizi etkilemez.
- Özelleştirme: Diğer hosting seçeneklerine göre daha fazla özelleştirme seçeneği bulunur.
- Yönetim kolaylığı: VPS hosting, diğer özel sunucu seçeneklerine göre daha kolay yönetilir. Sunucunuzu yönetmek için özel bir ekipman veya bilgiye ihtiyacınız yoktur. Kontrol panelleri aracılığıyla yapmak istediğiniz işlemleri kendiniz yapabilirsiniz.
VPS Hosting Dezavantajları
- Maliyet: Paylaşımlı hosting paketlerine göre daha maliyetlidir, ancak özel bir sunucuya göre de genellikle çok daha ucuzdur. Maliyetler sunucuların özellikleri, verilen ek hizmetler ve ihtiyaç duyulan kaynaklara göre değişiklik göstermektedir.
- Teknik bilgi gereksinimi: VPS hosting, paylaşımlı planlara nazaran daha teknik bilgi gerektirir. Yönetebilmek için en azından temel bilgiye ihtiyacınız vardır.
- Kaynak paylaşımı: VPS hosting, özel bir sunucu gibi düşünülmemelidir. Sunucuların özelleştirilmiş ayrı parçalarıdır. Paylaşımlı hosting planlarına göre daha yüksek bir performans sağlarken sunuculara göre daha düşük performans sağlar.
VDS ve VPS Farkı
Vds’in açılımı Virtual Dedicated Server’dır. Türkçeleştirilmiş hali sanal atanmış sunucu‘dur. Vds sunucular Vps’lere göre daha verimlidir çünkü tek bir kişiye atanan bir yapıya sahiptir. Sadece kişilerin ya da kurumların kullanımlarına özel olarak sunulur. Kullanıcıların kendilerine atanmış cpu, ram gibi sistem kaynakları bulunur.
Barındırma Türleri Arasındaki Farklar
Web barındırmanın birçok farkl türü bulunur. Vps ve paylaşımlı bunlardan 2 tanesini oluşturur. Peki bu tür çeşitliliğinin sebepleri nelerdir? Genel olarak barındırma türleri arasındaki farklar alttaki maddelerden dolayı kaynaklanmaktadır.
- Kaynak Kullanımı
- Performans Seviyesi
- Sunucu Yönetimi
Sonuç
Bu yazımızda Paylaşımlı hosting ve vps hosting arasındaki farklardan bahsettik. Vps hostinglerin performans olarak daha iyi olduğu ve sanallaştırılmış bir yapıda olduğundan bahsettik. Hosting türünüze karar vermek kadar önemli olan bir diğer konu da hosting alacağınız web hosting firmasına karar vermektir. Çünkü size uygun olan planı almak ile işlemleriniz tamamlanmaz. Olası bir destek ihtiyacınızda size 7/24 destek verecek, güvenli hizmet sağlayacak ve uzun yıllardır bu sektörde tecrübesi olan güvenilir firmaları tercih etmelisiniz. Bu avantajların hepsini bünyesinde barındıran Turkticaret.Net‘in yüksek güvenirlik ve performansa sahip hosting paketlerinden kullanarak kaliteli hizmetten faydalanabilirsiniz.