Domain

Subdomain ile Subfolder Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Subdomain ve subfolder arasındaki farkları incelemek için öncelikle ne anlama geldiklerini açıklamamız gerekir. Aynı zaman da subdomain hakkında daha önce yazdığımız blog yazımızdan da faydalanmak isterseniz tıklayabilirsiniz.

 Subfolder Nedir?

Subfolder genel tabiri ile alan adının bir parçası olarak web site yapılanmasıdır. Bir alt dizin, web sitesinin yapısının alan adıyla ilişkili bir parçasıdır . Subfolder, HTML kodlama yapan yazılımcıların klasörler oluşturup web sayfalarını bu klasörlere koymaları ile başlamıştır. Bu sebeple “ subfolder ” veya “ subdirectories ” denmektedir.

Bilgisayarımızda yeni bir klasör açıp görüntüleri, evraklarımızı veya önemli dosyalarımızı bu klasöre ekleyerek dosya depolamanın çalışma mantığı ile aynı mantıktadır. Masaüstünüz de manuel olarak oluşturduğunuz ve depolama yaptığınız klasörleriniz gibi web siteniz de yaptığınız klasörlerin de bir adı olacaktır . Örnek vermek gerekirse ; /blog/ ismini vermiş olduğunuz klasöre tüm blog HTML sayfaları gidecektir.

Subdomain ile Subfolder Arasindaki Farklar Nelerdir 1

Bu ve benzeri linkleri açtığınızda bir subfolder bağlantısına tıklamış olacaksınız.

Subdomain Nedir?

Subdomain kendi alan adınızın ek bir bölümüdür. Subdomain farklı bir web sitesi gibi düşünülebilir. Subdomain, domain ile ilişkilendirilir ancak alan adıyla ilişkilendirilen web sitesiyle ilişkilendirilmez. Bir subdomain, genellikle ana alandan ayrılan bağımsız bir site olarak kabul edilir. Subdomain ve subfolder tamamen farklı yapılanmalardır.

Bir subdomain örneği ; example.turkticaret.net

Bir subfolder örneği ; example.turkticaret.net/blog/

Genel bir karşılaştırma yapmamız gerekirse;

  • Domainin alt alanı ‘’ Subdomain ‘’ olarak adlandırılır. Subfolder ise ana domain içindeki klasöre verilen addır.
  • Subdomain farklı konuları ele almak için faydalı olabilir. Farklı ülke içerikleri buna bir örnektir.
  • Subfolder, ana konuyu kategorizileştirmek için kullanılabilir. Kullanıcılar için web sitesinde gezinirken kolaylık sağlayabilir.
  • Subdomain oluşturmak ve subfolder oluşturmak kıyası yapılırsa, subdomain daha karmaşık bir yapıdadır.

Subdomain ve Subfolder SEO Sorunsalı

Organik arama performansınızı web sayfanızın yapısı büyük oranda etkiler. Web siteniz için bir subdomain veya bir subfolder arasında karar vermek ve bu karar sonucunda olumlu veya olumsuz etkilenme ihtimaliniz mevcuttur. Fakat web sitenizin bir kısmını bir subdomain olarak oluşturmanın da mantıklı olacağı durumlar mevcuttur.

Bu SEO sorunsalının ana sebebi büyük oranda bazı web sitelerinin oluşturdukları subdomainler ana siteyle tamamen farklı içerik oluşturmasıdır, Google subdomain ve domain şeklinde iki ayrı varlık olarak inceler .  Bazı durumlarda subdomain ve ana web sitesinin yönetimi farklı kişilerde olabilmektedir.

Google algoritmasına göre;

  • turkticaret.net/blog/ turkticaret.net web sitesinin bir parçası olarak değerlendirilir ( subfolder)
  • blog.turkticaret.net web sitesinin bir parçası olarak değil , ayrı bir varlık olarak ele alınır (subdomain)

 

Bir subdomainde barındırılan içeriğin , web sitesinin adını sıralarken Google’ın algoritması tarafından dikkate alınmadığı  anlamına gelir.

Algoritmanın bu şekilde çalışması iyi bir durum gibi gözükmese de , özellikle subdomainlerin ayrı işletmelere ait olduğu düşünüldüğünde, bazen bir subdomain ana web sitesinde ayrı bir varlık olarak görülmesi son derece olumlu bir durumdur. Bu durumun tam tersi olduğu web sitesinin trafiğini arttırmak isteyen web tasarımcılarda subdomain içeriklerini subfolder olarak düzenlerler ve  ana sitelerini ön plana çıkarabilirler.

Tüm bunlara baktığımızda yine de subfolder SEO için iyi, subdomain kötü olarak belirtmek veya tam tersi olan durumu savunmak doğru olamaz. Durumlar, kişiler , kullanıcılar , bölgeler gibi pek çok farklı değişken mevcuttur ve bu değişkenler içerisinde doğru olanın bulunması için doğru analiz yapmak gereklidir.