Kullanıcı deneyimi (UX) hakkında aklınıza gelebilecek bazı temel soruları ele alalım:
Kullanıcı Deneyimi UX Tasarımı Nedir?
Kullanıcı deneyimine uygun tasarım! UX tasarımının yaptığı, mevcut deneyimi daha da iyi hale getirmektir. Son kullanıcının alışkanlıklarını ve davranışlarını analiz ederek tasarım bulmuş halidir.
UI Tasarımı Nedir?
Kullanıcı deneyimi arayüz tasarımı söz konusu olduğunda, kullanıcıların tasarımlarla fiilen etkileşime gireceği noktalardan bahsediyoruz. UI tasarımı, arayüzlerin tasarıma dayalı olarak oluşturulmasıdır. UI tasarımının, kullanıcının sizinle ilk tanıştığı şey olduğunu söyleyebilirsiniz.
UX Tasarımı ile UI Tasarımı Arasındaki Fark Nedir?
Aslında UI tasarımı UX tasarımına girer. Kullanıcı deneyimi baştan sona bir ürün veya hizmetle etkileşim kurma yolculuğunun tamamıyla ilgili olduğu için kapsamaktadır. Bu nedenle UI tasarımı, UX tasarımının bir alt kümesidir ve genellikle birlikte anılır.
Kullanıcı Deneyimi UX Tasarımda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Kullanıcıyı düşündürmeyin: İnsanlar karışık web sitelerinden hoşlanmazlar. Tasarım yaparken, tasarımı güzel tutmanın yanı sıra süreci daha net ve daha az kafa karıştırıcı hale getirmeye çalışın.
Kullanıcılar web sitenizin kullanımı çok zor olduğu için ayrılıyorsa, bazı adımları basitleştirmeniz gerekebilir. Bunları yapmanın yolu kullanıcılarınızdan geri bildirim almaktan geçer. Geri bildirimi almak için çeşitli anketler düzenleyebilirsiniz, bir uzmandan test desteği alabilirsiniz ya da hotjar gibi ekran kayıtları tutan programları kullanabilirsiniz.
Kullanılabilirlik: Kullanıcılarınızın uygulamanızda ya da web sitenizde ulaşmak istediği temel şey nedir? Bir kullanıcı harika bir deneyime sahip olduğunda, o siteyi diğerlerine tercih edecekleri anlamına gelir, bu nedenle kullanıcının tüm deneyimini anlamak kesinlikle önemlidir.
Araştırma yaparken, istenen deneyimi sağlamak için tüm olasılıklar ve seçenekler hakkında düşünmeye başlayın.
Tutarlılık: Tasarımdaki tutarsızlık kafa karışıklığı yaratır ve kafası karışan kullanıcı web sitenizi terk eder. Aslında yapmanız gereken çok basit! Sizde bir kullanıcı olarak 3-4 e-ticaret sitesini ziyaret edin. Her sitede kullanım zorluğu yaratan ve kullanımı basit olan kurgular vardır. Zorlukları not alıp düzeltilebilir versiyonlarınızı web sitenize uygulayın. Tutarlı bir arayüz tasarımına sahip olarak, kullanıcılar ürünlerinizi web sitenizde ararken daha rahat ve güvende olmalarını sağlarsınız.
İşlevsellik: Web sitenizin tasarımı kadar işlevselliği de önemlidir. Harika bir tasarıma sahip olup kurgularınızda teknik hatalarınız varsa bu da kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler. Örneğin muhteşem bir ürünü, kullanıcı deneyimine uygun bir sayfada sergiliyorsunuz. Fakat sepete ekle butonu çalışmıyor ya da sepete devam et butonu. Bu gibi işlevsellik gerektiren her şeyi test etmeniz gerekir. Web sitenizde hatalar olacaktır, önemli olan hataların tespiti ile giderilmesinden geçer. Aksi takdirde hemen çıkma oranınız artar, oturum süreleriniz düşer. Bu gibi durumlar google arama sonuçlarınızda sıralama kaybetmenize sebep olabilir.
Tasarımlarınızı dijitale dökmek için hayalinizdeki domaini hemen tescil edin. Size uygun bir hosting paketiyle test tasarımlarınıza başlayın.