Kod yazma son yıllarda oldukça ilgi çeken bir konu haline geldi. Dijitalin bu kadar yaygınlaşması ve yeni kuşağın da dijitale olan ilgisiyle birlikte web tasarım ve web geliştirme dallarına olan ilgi oldukça arttı. Kod yazmak için ücretsiz ve çevrim içi olarak kullanabileceğiniz birçok kaynak bulunuyor. Bu yazımızda kod yazma konusunda kendinizi geliştirebilmek için kullanabileceğiniz en sık kullanılan siteleri ve en iyi kod yazma programı listesi oluşturacağız.
İçindekiler
En İyi Kaynak Listesi
Sadece yeni başlayanlar için kod yazma kaynakları değil deneyimli kişilerin de kullanabileceği farklı kaynaklara rehber olan bir listeyi aşağıya ekleyeceğiz. İçinden sizin için en uygun siteyi seçerek ilerleyebilirsiniz.
Udemy
Udemy, eğitim ve kurslar konusunda oldukça popüler bir sitedir. Birçok alanda birçok bütçeye uygun eğitimler bulunur. Çok puan alan ve güzel yorumlanan eğitimlerden yararlanabilirsiniz.
Exercism
Exercism 61 programlama dilinde gelişim sağlama olanağı sunar. Python, Javascript, C# gibi onlarca farklı programlama dilini öğrenmek için ücret ödemenize gerek kalmaz. Alıştırma yaparak, kritik bazı problemleri nasıl çözebileceğinize dair tecrübeler edinebilirsiniz.
Khan Academy
Khan academy de ücretsiz olarak eğitim alınabilecek yerlerdendir. Birçok giriş ya da geliştirme dersleri bulunur. Web sitesindeki içeriklerinin yanı sıra youtube eğitim videoları da bulunur böylelikle her yerden ve her istediğiniz zamanda eğitimlere ulaşabilirsiniz.
Codecademy
Codecademy, Java, PHP, JavaScript, SQL vb 12 farklı programlama için ücretsiz kaynaklar bulabileceğiniz ve bu dokümanları indirebileceğiniz bir sitedir. Ücretli planları da bulunur. Öğrenciler için olan planları diğerlerine göre oldukça fiyat avantajlıdır.
Egghead
Egghead‘de birçok kursiyer eğitim verir. Hem ücretsiz hem de ücretli online kod yazma eğitimleri için popüler sitelerden biridir.
En İyi Kod Yazma Editör Listesi
Yukarıda kod yazabilmek için yardım alabileceğiniz birçok kaynağı paylaştık. Şimdi de en sık kullanılan en iyi kod editörü hakkında bilgilendirme yapalım.
Visual Studio
Visual Studio, Microsoft tarafından sunulan geliştirme ortamıdır. Windows için özel olarak tasarlanmış olan Visual Studio, web uygulamaları, masaüstü uygulamaları, mobil uygulamalar ve bulut tabanlı uygulamalar gibi çeşitli platformlarda yazılım geliştirmeyi destekler. Zengin bir kullanıcı arayüzü, güçlü kod editörü, hata ayıklama araçları ve çok geniş bir eklenti yelpazesi bulunur. Visual Studio, C#, C++, Visual Basic, F# gibi dilleri destekleyerek geliştiricilere geniş bir dil yelpazesi sunar. Ayrıca yerel ve bulut tabanlı kod depolama ve işbirliği araçları da içerir. Bu özellikleriyle Visual Studio yazılım geliştirme süreçlerini daha verimli ve kolay hale getirirken, geliştiricilere de güçlü bir platform sunar.
Visual Studio Code (Vs Code)
Visual Studio Code, Microsoft tarafından geliştirilen Visual Studio ailesinin bir parçası olarak sunulan bir kod düzenleyicidir. Windows, macOS ve Linux gibi farklı platformlarda çalışabilir. VS Code, geliştiricilere geniş bir dil desteği, güçlü kod editörü özellikleri ve genişletilebilirlik imkanı sunar. VS Code’un temel özellikleri arasında kod otomatik tamamlama, hata ayıklama, Git entegrasyonu ve kapsamlı uzantı kütüphanesi bulunur.
IntelliJ IDE
IntelliJ IDE, Java merkezli kod yazma programlarından biridir. Java, PHP, Python gibi birçok sili destekler. Ücretsiz bir şekilde kullanılabilir ama bazı araçları ücretlidir. Akıllı kod tanımlama, hata ayıklama ve statik kod analizi gibi özellikleri de mevcut.
PyCharm
PyCharm ile Node.js, JavaScript, HTML gibi birçok dilde işlem yapabilirsiniz. Windows, Mac ve Linux ile uyumlu şekilde çalışır. Özellikle de Python için en uygun ve en çok kullanılan programlar arasındadır. Kolay kurulum, hata ayıklama, kod tamamlama gibi önde gelen özellikleri vardır. Ücretli ve ücretsiz olarak kullanılabilir. Yeni başlayanlar için ücretsiz sürümü de yeterli olacaktır.
Notepad++
Halihazırda windows’ta bulunan not defteri aracının gelişmiş versiyonu olan Notepad++ ücretsiz hizmet sunan editörler arasındadır. Metin değiştirme, metin bulma gibi özellikleri barındırır ve hafıza tüketimi azdır.
Xcode
Xcode, Apple’ın geliştiricilere özel olarak sunduğu bir geliştirme ortamıdır. macOS için özel olarak tasarlanmıştır. iOS, iPadOS, macOS, watchOS ve tvOS gibi Apple platformlarında uygulama ve yazılım geliştirmeyi kolaylaştırır. Xcode, zengin bir kullanıcı arayüzü, hata ayıklama araçları, simülatörler ve kütüphaneler gibi birçok özellik sunar. Ayrıca Swift ve Objective-C gibi popüler programlama dillerini destekleyerek geliştiricilere esneklik sağlar. Bu özellikleriyle Xcode, Apple ekosistemindeki yazılım geliştirme sürecini verimli ve kullanıcı dostu hale getirir.