Hemen Çıkma Oranı, bir bağlantıya tıklamak, form doldurmak veya satın almak gibi herhangi bir işlem yapmadan bir web sayfasından ayrılan ziyaretçilerin yüzdesi olarak tanımlanır. Hemen çıkma oranının ne olduğunu daha iyi anlamak için basit bir örnek ile açıklayabiliriz. Yoğun bir caddede bir mağazanız olduğunu hayal edin. Her gün kapınızın önünden bir sürü insan geçiyor. Bazıları ürünlere dışarıdan bakıyor ya da bazıları içeri giriyor. Bu ziyaretçilerin çoğu kapının hemen önünde durup etrafa bakıyor ve ürünleriniz ile ilgilenmeden mağazanızı kısa bir sürede terk ediyor. Peki neden? Web siteniz içinde hemen çıkma oranının yüksek olmasını de aynı bağlamda düşünebilirsiniz. Hemen çıkma oranı web sitenizde, diğer sayfaları ziyaret etmeden veya girdikten hemen sonra web sitenizden ayrılan toplam ziyaretlerin yüzdesini gösterir. Bir nedenden dolayı etkileşime girme ve sizden bir şey satın alma noktasına gelmediğini göstermektedir.
Hemen çıkma oranında her işletme için gereken ideal bir sayı yoktur. Bir firma için yüzde 75’lik hemen çıkma oranından tamamen memnun olabilirken, bir diğeri firma için bu oran kötü olabilir. Fark iş hedeflerinizin yanı sıra sektörünüze ve nişinize bağlıdır. Ortalama bir sayı söylemek gerekir ise; yüzde 30 ile 50 aralığında iseniz hemen çıkma oranınız mükemmel olarak kabul edilebilir.
Hemen çıkma oranını düşürmenin ve dönüşümleri iyileştirmenin kanıtlanmış 12 yolu aşağıdaki gibi listelenmiştir:
İçindekiler
- 1 1#İçeriğinizin Okunabilirliğini İyileştirin!
- 2 2#Sayfa Yükleme Süresine Dikkat Edin!
- 3 3#Web Sitenizde Kolay Gezinme Sağlayın!
- 4 4# Kullanıcı Deneyimini Bozmayın ve Site Tasarımınıza Özen Gösterin!
- 5 5# Mobili Düzenlemelerinizi Unutmayın!
- 6 6# Çeşitli İçerik Türlerini Kullanın!
- 7 7# İçeriğiniz İle İlgili Anahtar Kelimeler Kullanın!
- 8 8# Dikkat Dağıtan Reklamlardan Uzak Durun!
- 9 9# Sayfa Linklerinizi Kontrol Edin!
- 10 10# Web Sitenizde Sürekli Yeni ve Güncellenen İçerikler Paylaşın!
- 11 11# Sitenizin Güvenirliğini Gösterin!
- 12 12#Google Analytics Kullanın!
1#İçeriğinizin Okunabilirliğini İyileştirin!
Hedef müşterilerinizin sitenizi terk etmesinin bir nedeni okunabilirlik eksikliğidir. Kullanıcı deneyimi için; içeriğiniz okunabilir olmalıdır. Özellikle, büyük metin parçaları okuyucular tarafından sıkıcı bulunabilir, bu yüzden onlardan kaçının. Etkileyici ve harekete geçirici mesajlar oluşturun. Bu günlerde çoğu kişinin içerik tüketirken kullandığı küçük mobil cihazlarda içeriği hızlı bir şekilde okunabilir hale gelecektir.
2#Sayfa Yükleme Süresine Dikkat Edin!
Bir kullanıcının bir sayfanın yüklenmesi için aşırı miktarda beklemesi gerektiğinde, inanılmaz derecede zayıf bir kullanıcı deneyimi yaratır. Bir ziyaretçi sayfayı hemen göremiyorsa, sayfadaki içerik önemli değildir. Sayfa yükleme süresi , mobil cihazlarda daha da önemlidir, çünkü kullanıcıların yavaş yükleme süreleri ve hemen çıkmaları nedeniyle sayfayı terk etmeleri olasıdır.
3#Web Sitenizde Kolay Gezinme Sağlayın!
Gezinme, ziyaretçiler için kolay ve zahmetsiz olmalıdır. Bir kullanıcı bir siteye ulaştığında, aradığı içeriğin nerede konumlandırıldığına dair net bir yönlendirmeye ihtiyaç duyar. Açıkça belirtilmemişse veya aradığını bulamaz ise büyük olasılıkla siteden geri döneceklerdir.
4# Kullanıcı Deneyimini Bozmayın ve Site Tasarımınıza Özen Gösterin!
İyi bir site tasarımı aslında bir kalite göstergesidir. Ziyaretçiler, hoş ve çekici olmayan veya güvenmekte zorluk çeken bir sitede çok fazla zaman harcamazlar. sadece estetikle ilgili değil, işlevsel bir web sitesi deneyimi oluşturun.
Çok sayıda organik ziyaretçi çeken uzun vadeli bir site oluşturmak istiyorsanız, pop-up’ları sınırlamayı veya bunlardan tamamen kaçınmayı düşünün. Mümkün olduğunca göze batmayan ve rahatsız edici olmayan hale getirin.
5# Mobili Düzenlemelerinizi Unutmayın!
Masaüstü kullanıcılarına göre mobil kullanıcılar daha az sabra sahiptir. Sitenizin, mobil cihazlarda kullanıcılara sağlam bir kullanıcı deneyimi sunabilmesi için responsive tasarıma sahip olması gerekir.
6# Çeşitli İçerik Türlerini Kullanın!
Web sitesi okunabilirliği açısından, site ziyaretçilerinin ilgisini daha etkin bir şekilde çekmek için birden çok içerik çeşidi kullanabilirsiniz. Yüksek kaliteli görseller ve video içerikleri iletişimi geliştirmeye ve hemen çıkma oranlarını düşürmeye yardımcı olabilir.
7# İçeriğiniz İle İlgili Anahtar Kelimeler Kullanın!
Kelimelerin, cümlelerin, paragrafların ve başlıkların doğru kullanımı, Google’a sayfanın ne hakkında olduğunu anlatmaya yardımcı olacaktır. Web sayfası konunuz ile ne kadar alakalı ise, Google’ın gönderdiği ziyaretçilerin sayfada bulmayı umdukları konuyla ilgili olma olasılığı o kadar yüksek olur ve bu nedenle hemen çıkma oranını düşmesine yardımcı olur.
8# Dikkat Dağıtan Reklamlardan Uzak Durun!
Geçiş reklamlarından, pop-up ve dikkat dağıtıcı reklamlardan da kaçınılmalıdır. İçeriği okumayı zorlaştıran can sıkıcı büyük reklamlar, kötü bir kullanıcı deneyimi olabilir.
9# Sayfa Linklerinizi Kontrol Edin!
Bozuk bağlantılar, kötü bir kullanıcı deneyimi yaratarak ve web sitesine gelen bir ziyaretçiyi, bulmak istedikleri içeriği bulamadıklarında memnuniyetsiz duruma getirecektir. Google Arama Konsolu veya Screaming Frog gibi site denetleme araçları ile sayfa linklerinizin kontrolünü sağlayabilirsiniz.
Dahili bağlantılar kullanarak kullanıcının sitenizde kalma olasılığını arttırabilirsiniz. Kullanıcıların web sitesinde aradıkları bölüme kolayca gitmelerine ve genel kullanıcı deneyimini arttırmalarına yardımcı olacaktır. Web sitesinde; diğer sayfalara bağlantı verirken, bu bağlantıların bir sekmede açılmasını sağlamak önemlidir.
10# Web Sitenizde Sürekli Yeni ve Güncellenen İçerikler Paylaşın!
Kullanıcılara keşfedilecek çok çeşitli konular sunarak faydalı yeni içerikler oluşturmak, insanları siteyi sürekli ziyaret etmesine ve sitede kalmasına ikna etmeye yardımcı olacaktır.
11# Sitenizin Güvenirliğini Gösterin!
Ziyaretçiler için her zaman bir sitenin ne kadar güvenilir göründüğü önemlidir. Ziyaretçiler arasında güvenilirlik oluşturmaya ve artırmaya yardımcı olmak için, sitenizin sunduğu ürün veya hizmetlerle ilgili detaylı bilgileri paylaşın.
Site güvenirliğini arttırmak için web siteniz için mutlaka bir SSL sertifası satın alın. Sitenizde hala bir SSL sertifikası yok ise TURKTICARET.Net’in SSL hizmetlerinden faydalanın. SSL sertifikalarını incelemek için tıklayınız.
12#Google Analytics Kullanın!
Kullanıcı etkileşimlerinizi takip etmek için Google Analytics aracından yararlanabilirsiniz. Hemen çıkma oranı, en sık ve en az ziyaret edilen sayfalar ve sitede geçirilen zaman gibi birçok oranı analiz edebilirsiniz.