Framework nedir, nasıl çalışır ve işlevselleri nelerdir gibi sorular programlama öğrenme sürecinde olan kişilerin araştırdığı terimlerden biridir. Bu makalemizde sizlere Framework ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi aktaracağız.
İçindekiler
Framework Nedir, Örnekleri?
Framework uygulamaların geliştirilmesini desteklemek için temel sağlayan bir iskelettir. Framework amacı uygulamaların geliştirilmesi sürecinde karşılaşılabilecek sorunları azaltmaktır. Yazılımcılar tarafında oluşturulan Frameworklar test ve optimize edildikleri için sağlam ve verimlilerdir. Bir Framework kullanmak uygulamanın üst düzey işlevselliğine odaklanmanızı sağlar. örneğin projenizde bir Framework kullanıyorsanız verilerin nasıl korunacağını ve güvenlik doğrulamasının nasıl gerçekleşeceğini düşünmenize gerek kalmaz.
Framework Bize Nasıl Avantaj Sağlar?
- Daha iyi bir yazılım uygulamaları oluşturulmasını sağlar.
- Yazılan kodlar daha güvenlidir.
- Gereksiz ve yinelenen kodlardan temizlenebilir.
- Gelişmiş teknolojiler üzerinde kolaylıkla çalışılabilir.
- Uygulama geliştirmek için gereken süre Framework sayesinde azalır.
PHP Framework Nedir?
PHP Framework nedir ve sizlere ne sağlar beraber inceleyelim. PHP Frameworkleri, PHP programlama dilini ana temel alır. PHP Frameworkleri kullanmak daha az kod yazmak anlamına geliyor. PHP betik dilidir ve yazılım geliştirme sürecinizi iyileştirmek için özellikler sunar. Bu sunulan özellikler sayesinde iş yükünüz azalır ve geliştirme hızınız artar. PHP Framework geliştirme sırasında sizlere birçok avantaj sağlar. Bu sağladığı avantajlar güvenlikten üretkenliğe kadar birçok alanı kaplar.
Spring Framework Nedir?
Spring Framework nedir, nasıl kullanılır gibi sorular aynı PHP Framework gibi merak edilen konular arasındadır. Spring Framework, uygulama için kullanılan güçlü bir Frameworkdur. Programlama dili Javadır. Java uygulamasında Spring Framework’u kullanabilirsiniz ancak Java EE için platformun üzerine web uygulamaları oluşturmak için uzantılar vardır. Yazılımcılar performansı yüksek, kolayca test edilebilir ve yeniden kullanılabilir kod oluşturmak için kullanılırlar.
Framework Türleri
Projelerinizi geliştirirken birçok yazılım dili kullanabilirsiniz. Her bir dil için uyumlu Framework çeşitleri de mevcuttur. Şimdi sizlerle Framework türlerini inceleyeceğiz.
Web Frameworkleri
Web Frameworkleri dinamik web siteleri olarak da geçen web uygulamalarının oluşturulmasına yardımcı olur. Veritabanı ile etkileşim kurmak için programlama dili kullanırlar ve içeriği oluştururlar. Birkaç Web Framework örneği vermek gerekirse;
Angular
Web üzerinde uygulamalar oluşturmayı kolaylaştıran, açık kaynaklı bir JS Frameworkudur. Birçok aracı birleştirerek uygulamayı geliştirme zorluklarını ortadan kaldırır. Google Cloud, Google Ads ve Google’ın sahip olduğu birçok araçta kullanılır.
Laravel
Laravel PHP tabanlı bir Frameworkdur. Açık kaynaklı, sağlam, anlaşılması basit ve kolay bir tasarım modülüne sahiptir. Google Trends’e göre Laravel en güçlü PHP Framework seçeneklerinden biridir.
Front-end (Ön Yüz) Frameworkleri
Bir web sitesinin veya uygulamanın front-ed alanı, kullanıcının web sitesinde gördüğü ön yüzdür. Bu nedenle bir web sitesinin front-end geliştirmesi yapılırken de çeşitli Frameworkler kullanılabilir. Kullanıcı dostu ara yüzler oluşturmaya ve verilerin kullanıcıya verimli bir şekilde sunulmasını içerir. Bir Front-ed Framework kullanarak bir dosya yapısı tanımlayabilir ve web sitenizdeki bileşenleri stillendirebilirsiniz. Burada Angular, Stylus, Foundation gibi yazılım geliştirme çatılarını örnek olarak gösterebiliriz.
Mobil Geliştirme Frameworkleri
Günümüzde hızla artış gösteren mobil uygulamalar için geliştirilmiş Frameworkler mevcuttur. Mobil Geliştirme Frameworkleri, uygulama geliştirme projesine etkinleştirmek için tüm farklı etkenleri bir araya getiren genel işlevleri sağlar. Mobil uygulamaların arttığı bu dönemde mobil geliştiriciler uygulamaları mümkün olduğunca erken oluşturmak için çabalıyor ve bu sebeplede Frameworkleri kullanıyorlar. Birkaç mobil geliştirme Frameworklerine örnek vermek gerekirse;
Flutter
Flutter uygulama geliştirme platformu web, mobil ve masaüstü uygulamaları oluşturmaya yardımcı olur. Flutterin temel özelliklerinden biri açık kaynak platformudur. Sizlere esnek bir kullanıcı ara yüzü sunar. Hem İOS hem de Android’i destekler.
Xamarin
Xamarin .Net tabanlı mobil geliştirme Frameworkleri arasındadır. Microsoft açık kaynaklı bu platformu 2013’te yayınladı. Xamarin İOS, Android ve web uygulamaları oluşturmak için sınırsız araç sunar. Ortak kod kullanılması sebebi ile geliştirme sürecini ve maliyetini azaltır.
Bu yazımızda sizlere Framework nedir, Framework ne işe yarar ve türleri nelerdir bunlardan bahsettik.
Daha fazla ipucu ve bilgi için TURKTICARET.Net’in diğer makalelerine göz atmayı unutmayın.
– Evde Yapılacak İşler Nelerdir? İşte Evden Para Kazanma Yolları
– JSON Nedir Ne İçin Kullanılır?