Domain otoritesi bazı şirketler ve markalar tarafından dijital stratejilerinin sonuçlarını incelemek ve değerlendirmek için kullanır.
Ancak bu metrik gerçekten ne anlama geliyor? Gerçekten onu geliştirmek için neler yapmalıyız? Yüksek bir alan adı otoritesi, Google’da daha iyi sıralamamıza yardımcı olur mu?
Alan adı otoritesi, bir web sitesinin benzer rakiplere göre durumunu bilmek için çok yararlı bir ölçüm olabilir, ancak bunun Google için bir sıralama faktörü olmadığını vurgulamalıyız.
Bu gönderide, etki alanı otoritesinin ne olduğunu ve onu optimize etmek için neler yapmanız gerektiğiniz birlikte inceleyeceğiz.
Domain Otoritesi Nedir?
Dijital stratejinizi doğru yöne yönlendirmek için alan adı otoritesinin ne olduğunu ve ne olmadığını tanımlamak gerçekten önemlidir.
Alan adı otoritesi, ilk olarak Moz tarafından geliştirilen ve alan adının SERP’lerde rakiplerine kıyasla ne kadar iyi yer alabileceği olasılığını bize anlatır.
Google’ın, web sitelerinin nasıl sıralanacağına karar vermek için Alan Adı Otoritesini bir sıralama faktörü olarak kullanmadığını vurgulamak önemlidir. Dolayısıyla arama motoru sonuç sayfasındaki (SERP’ler) sıralamanızı iyileştirecek bir metrik değildir. Bununla birlikte, alan adı otoritesi, web sitenizin rakiplerine göre performansını değerlendirmenize yardımcı olacak iyi bir göstergedir.
Günümüzde bu metrik sadece Moz tarafından kullanılmamaktadır. SEMrush gibi bazı diğer SEO araçları, Otorite puanına karar vermek için backlinklerden, alan adlarından veya arama trafiğinden gelen verileri kullanan bir algoritma ile otorite puanınızı belirler. Google tarafından kullanılan resmi bir sıralama faktörü olmasa da, sitenizin sağlığını rakiplerinize göre karşılaştırabilmeniz açısından fazlasıyla yararlıdır.
İyi Bir Domain Otorite Puanı Nedir?
Moz’un Etki Alanı Yetkilisi arama motoru sıralama puanı 1’den 100’e kadardır ve daha yüksek sayılar SERP’lerde daha iyi sonuçların olasılığı anlamına gelir. Bu ölçümü tanımlamak için SEO aracı, bir web sayfasının aldığı bağlantıların hem miktarını hem de kalitesini dikkate alır.
Bir sayfanın Google, Wikipedia, hükümet sayfaları, ünlü gazeteler veya dergiler gibi yüksek otoriteye sahip sayfalardan geri bağlantıları varsa, daha iyi bir puan alma olasılığı daha yüksek olacaktır. Sektörün türüne veya web sitesinin özelliklerine bağlı olarak, diğerlerinden daha fazla geri bağlantı almak daha olası ve daha kullanışlı olacaktır.
Örneğin, bir eğitim merkezi ulusal gazetelerden, üniversitelerden ve akademik makalelerden veya devlet sitelerinden bağlantılar arayabilir. Öte yandan, yerel bir işletme web sitesi, en yüksek alan adı otoritesine sahip olmasalar bile, bu geri bağlantılar işletmenin hedef kitlesi için daha değerli olduğundan, muhtemelen bölgesel gazeteler veya endüstri dergileri tarafından bağlantı kurmayı tercih eder.
O halde, iyi bir alan adı otoritesi belirlemek her işletme için farklıdır. Sonuç olarak, en iyi rakiplerinizi analiz etmeniz ve rakiplerinizin sıralamalarının yanı sıra sıralamanıza da dayalı olarak kendi web sitenize uyarlanmış sonuçlar çıkarmanız önemlidir.
Alan Adı Otoritesi Nasıl Arttırılır?
Moz’da, Link Explorer aracılığıyla web sitenizin Alan Adı Otoritesini ücretsiz olarak kontrol edebilirsiniz. Alan adınızın kök URL’sini (turkticaret.net gibi) girmeniz yeterlidir. Böylelikle web sayfanızın domain otorite puanını görebilirsiniz.
Dijital araç, benzersiz harici bağlantı alan adlarının sayısı (Bağlantı Alanları), bir sayfaya bağlantı veren benzersiz sayfaların sayısı (Gelen Bağlantılar) ve bu web sitesinin sıraladığı toplam anahtar kelime sayısı gibi başka özellikler de sağlar.
Domain Otoritesi ve Sayfa Otoritesi
Alan adı otoritesi, tüm domainin SERP’lerde sıralanma olasılığını ölçerken, Sayfa Otoritesi özellikle web sitesinin her bir sayfasını ayrı ayrı sıralama olasılığına odaklanır.
Bu, blog gönderileri veya ürün sayfaları gibi tek tek sayfaların performansını belirlemenizi ve hangilerinin daha yüksek bir puan elde etmek için optimizasyon gerektirebileceğini analiz etmenizi sağlar.
Sayfa Yetkilisi göstergesi, iyileştirme kapsamı en fazla olan sayfalara dayalı olarak dijital stratejinizde geliştirilecek sonraki eylemleri önceliklendirmenize ve tanımlamanıza yardımcı olabilir.
Alan Adı Otoritesi Nasıl Oluşturulur?
Şimdi, bunu uygulamaya koyalım: etki alanı otoritesini nasıl oluşturup rakiplerinizden daha iyi sıralayabilirsiniz?
Google’ın işaret ettiği gibi bu sadece sitenize verilen toplam bağlantı sayısı veya toplam alan adı bağlantısı sayısı ile ilgili değil, bu bağlantıların kalitesi , web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamak için alakalı olanlardır.
Etki Alanı Otoritesi oluşturmak için akılda tutulması gereken birkaç ipucu:
- Nicelikten önce nitelik. Önemli olmayan binlerce geri bağlantıdan önce alakalı geri bağlantılara öncelik verin.
- Geri bağlantılarınızı analiz edin ve geri bağlantılara sahip tüm sitelerin bir do-follow olduğundan emin olun.
- Doğal geri bağlantılar almanızı kolaylaştıran kaliteli içerik oluşturun.
- Çekirdek kitlenize odaklanan, onlar için çekici olabilecek ve viral hale gelebilecek içerik oluşturun.
- Eski içeriğinizi güncelleyin. Dizine eklenmemiş içeriğe sahip veya sayfa yetki puanı düşük olan bu sayfaları gözden geçirin ve kullanıcı için yeni ilgi çekici bilgiler ekleyin.
- Rakiplerinizi belirleyin ve kendinizi onlarla karşılaştırın. Yaptığınız ve yapmadığınız şeyleri analiz etmek, web sitenizin görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olabilir.
- Ana rakiplerinizin nereden geri bağlantı aldığını inceleyin. Benzerlerini alabilmek için iletişime geçin.
- Web içeriğinizi, sosyal medya veya haber bülteni gibi diğer kanallar aracılığıyla özgün ve benzersiz bir şekilde yayın.
Domain otoritenizi oluşturmak uzun vadeli bir stratejidir; zaman alır ve hemen sonuç almazsınız. Ancak bu uygulamaları takip etmek, sitenize gelen trafiği artırmak amacıyla SERP’lerde web sitenizin görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olacaktır.
Yalnızca alan adı otorite puanı artırmak yerine potansiyel müşteri adaylarının kalitesini ve miktarını artırmaya odaklanmak için bu eylemler üzerinde çalışın.
Yorum Ekle