Hosting Teknoloji

Dedicated Server Nedir, Avantajları Nelerdir?

Dedicated server, bir kullanıcı ya da bir şirket için özel olarak ayrılmış paylaşımsız bir fiziksel sunucu demektir. Öncelikli olarak bilinmesi gereken şey Dedicated server’ın paylaşımlı sunuculardan farkıdır. Bu farkı açıklamak için öncesinde paylaşımlı sunucuları kısaca anlatmak gerekir ise; paylaşımlı sunucular tek bir kurum ya da kuruluş için kullanılamamaktadır. Sunucu kapasitesine göre birden fazla şirket verilerini bu sunucuda barındırabilmektedir.  Bu sunucularda RAM, disk alanı ve işlemci ortak olarak kullanılmaktadır. Bu açıdan dedicated serverlar size tahsis edilen kaynaklar ile performans kaybı yaşamanıza engel olmaktadır.

 

Fiziksel Sunucu Nedir?

Dedicated server (fiziksel sunucu) türkçeye, adanmış sunucu olarak çevrilmektedir.  Dedicate server’ın bir kullanıcı ya da bir şirket için özel olarak ayrıldığını yukarıda belirtmiştik. Bu fiziksel sunucularda başka şahsın ya da firmanın verileri barındırılmaz. Dedicated server’a sahip olduğunuzda işlemci, RAM, disk, bant genişliği gibi sistem kaynaklarının tümü size tahsis edilmektedir.

Diyelim ki paylaşımcı sunucu kullanıyorsunuz, sitenize gelen trafik arttığında size ayrılan kaynağın üzerindeki yük de artış gösterecektir. Bunun akabinde daha yüksek kaynak gereksiniminiz olacağı için hem sizin siteniz hem de sunucuyu paylaşan diğer siteler yavaşlayacaktır. Bunun sebebi de bulunulan sunucunun kapasitesinin zorlanmasıdır. Aynı şekilde siz düşük trafiğe sahip olmasanız da aynı sunucuda ki trafiği yüksek web siteleri sizin site performansınızı olumsuz olarak etkileyebilir. Bu noktada da dedicated serverlar ile yüksek kaynak ihtiyaçlarınız için ihtiyacınızı karşılayabilen sunucu türüdür.

 

Dedicated Server Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Dedicated server kiralama sayesinde sadece sizin kullanımınıza tahsis edilen sunucu kaynaklarını projenizin gerekliliğine göre seçebilirsiniz.
  •  Paylaşımlı sunucular kullanıcılara belirli oranda trafik alanı sunmaktadır. Bu sebeple dedicated serverlar ile daha yüksek kapasitelerdeki trafik alanlarına ulaşabilirsiniz.
  • Sunucu yönetimini kendiniz yapacaksanız istediğiniz yazılımsal özelleştirmeleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

Dedicated Server Kullanmanın Dezavantajları Nelerdir?

  • Tüm servislerin aynı sunucu üzerinde çalışması sebebiyle olası sunucu problemlerinde tüm servisler etkilenecektir. Bu da iş devamlılığını olumsuz etkileyecektir. Bu açıdan dedicated serverlar bulut sunuculara göre daha zayıflardır.
  • Hızlı bir şekilde kaynak artırımı yapılamamaktadır.
  • Yedekleme işlemlerinde bulut sunucular kadar hızlı ve verimli işlemler yapılamamaktadır.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için burayı tıklayın