ChatGPT, sohbet robotlarıyla insan benzeri konuşmalar yapmak için yapay zeka teknolojisini kullanan doğal bir dil işleme aracıdır. Soruları yanıtlamaya, e-postalar ve kodlar oluşturmaya yardımcı olur. Chat GPT, OpenAI tarafından oluşturuldu. Şirket, ChatGPT’yi 30 Kasım 2022’de başlattı. 2015 yılında Elon Musk, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Ilya Sutskever, Sam Altman ve Wojciech Zaremba, yapay zeka araştırma kuruluşu OpenAI’yi kurdu.
ChatGPT’ye Nasıl Erişebilirsiniz?
chat.openai.com adresine gidip bir OpenAI hesabı oluşturarak erişebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra Chat GPT’yi kullanmaya başlayabilirsiniz. Konuşmanıza bir soru sorarak başlayın. Henüz araştırma aşamasında olduğu için kullanımı ücretsizdir ve istediğiniz soruyu sorabilirsiniz.
ChatGPT’de Ne Tür Sorular Sorabilirsiniz?
ChatGPT’nin günlük hayatta bu kadar çok kullanımı ile her yaş grubundan insanın ilgisini çekmiştir. Chat GPT, metinler aracılığıyla insan benzeri yanıtlar üretir. Akıcı ve konuşkan bir tonda soruları cevaplama yeteneğine sahiptir. Kodlar üretebilir, öyküler, şiirler vb. yazabilir. Bir insanın vereceği şekilde yanıtlar oluşturmak için doğal yanıtlar verir. Bazı kullanımlarına bir göz atalım:
- Kodları yazma
- Çeviri yapma
- Hata ayıklama
- Size şarkılar, parti fikirleri vb. önermek.
- Etkileyici bir şiir veya nesir yazın
- Hukuk sınavına hazırlanmanıza yardımcı olur
- Okul veya kolej projeniz için bir makale yazın
- En sevdiğin yemeğin tarifini ver
- Sana herhangi bir şarkının sözlerini ver.
Google Aramadan Daha Mı İyi?
Son kullanıcılarla sohbet etmeye yönelik bir dil modelidir. Arama motorları, kullanıcıların aradıkları bilgileri bulmalarına yardımcı olmak için İnternet’teki web sayfalarını indeksler. Chat GPT, İnternette bilgi arama yeteneğine sahip değildir. Hataya yer bırakan bir yanıt oluşturmak için eğitim verilerinden öğrenilen bilgileri kullanır.
Google arama, size sorularınızla alakalı web sitelerinin bir listesini vererek, sorularınıza önerilen yanıtları almanıza yardımcı olur. Öte yandan, Chat GPT size doğal bir akış içinde konuya ilişkin yanıtlar verir. Bir rehber kitap kullanmak gibidir.
Bir diğer önemli fark, ChatGPT’nin yalnızca 2021’e kadar olan bilgilere erişimi varken, Google gibi normal bir arama motorunun en son bilgilere erişimi olmasıdır. Bu nedenle, ChatGPT’ye 2022’de Dünya Kupası’nı kim kazandı diye sorsanız, siz yanıtı veremez ve Google verir.
Ancak, cevaplar almak için Chat GPT kullanırken her zaman derin bir analiz yapılmalıdır. ChatGPT aracılığıyla yanıt almak, güvenilir bir bilgi kaynağı veya alıntı veya bağlantı eklenmemiş ham metin almaktır. Kullanırken cevapların doğrulanması tavsiye edilir.
Google aramasında aldığınız her yanıt, kendi geniş dil modellerinde ve algoritmasında çalışır ve size en güvenilir bilgileri sunmak için kapsamlı yapay zeka kullanır. ChatGPT içerik oluşturucularının, Google aramayla rekabet edebilmek için yakın gelecekte onu daha fazla özellikle değiştireceği söylenebilir.
ChatGPT’nin Şu Anda Kapasitede Olması Ne Anlama Gelir?
Kullanıcılar web sitesinde oturum açtıklarında “ChatGPT şu anda kapasitede” mesajını görüyorlar. Bu, çok sayıda kişinin sunucunun kapasitesinden daha fazla kullanmaya çalıştığı ve bu nedenle bazı kullanıcıların siteye erişmesi anlamına gelir. Bu, kendi içinde ChaGPT’nin insanlar arasındaki önemini vurgulamaktadır. Bunu önlemek için kişiler siteyi bir süre sonra ziyaret edebilir veya belirli aralıklarla siteyi yenileyebilir.
Google Bard Yapay Zekası
Google, yapay zeka botuna karşı rekabet edebilmek için kendi yapay zekası olan Google Bard’ı başlattı . Şubat 2023’te piyasaya sürüldü ve Lamda Modeli (Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli) üzerinde geliştirildi. Bu, ChatGPT’ye benzer şekilde sorularınıza sohbet şeklinde yanıt verebileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, lansmanından sonraki birkaç gün içinde, uygunsuz olgusal veriler vermekle eleştirildi. Bu nedenle, henüz geliştirme aşamasındadır.