Front-End Developer, web sitelerinin ve web uygulamalarının kullanıcı arayüzünü (UI) ve kullanıcı deneyimini (UX) oluşturma ve tasarlama konusunda uzmanlaşmış bir tür yazılım geliştiricisidir. Bir ön uç geliştiricinin birincil sorumluluğu, bir web sitesinin veya uygulamanın görsel ve etkileşimli yönlerinin kullanıcı dostu, estetik açıdan hoş ve işlevsel açıdan verimli olmasını sağlamaktır.
Front-End Developer, aşağıdakiler dahil çeşitli teknolojiler, araçlar ve dillerle çalışır:
- HTML (HyperText Markup Language): Web sayfalarının yapısını ve düzenini oluşturmak için kullanılan standart işaretleme dili.
- CSS: Renkler, yazı tipleri ve düzen gibi web sayfalarının sunumunu, biçimlendirmesini ve görünümünü kontrol etmek için kullanılan bir stil sayfası dili.
- JavaScript: Geliştiricilerin web sitelerine ve web uygulamalarına etkileşim, animasyonlar ve diğer dinamik öğeler eklemesine olanak tanıyan bir programlama dilidir.
Front-End Developer, çalışmalarını kolaylaştırmak ve daha karmaşık ve etkileşimli kullanıcı arayüzleri oluşturmak için React, Angular veya Vue.js gibi kitaplıkları ve çerçeveleri de kullanabilir. Ek olarak, bir web uygulamasının veya web sitesinin ön uç ve arka uç bileşenleri arasında kusursuz entegrasyon sağlamak için genellikle sunucu tarafı mantığından ve veri yönetiminden sorumlu olan back-end developerlar ile işbirliği yaparlar.
İçindekiler
Front-End Geliştirici Ne İş Yapar?
Front-End Developerlar web platformu için geliştirme yapar. Turkticaret.Net’in web sitesine girdiğiniz ilk gördüğünüz şey, web sayfasını HTML, CSS ve JavaScript kullanarak geliştiren bir frontend developer tarafından geliştirilmiştir.
Aynı zamanda, tarayıcılar ve web geliştirmeyle ilişkili web teknolojileri ve web platformu hakkındaki bilgilerini alıp bu becerileri Windows, Mac OS X, iOS, Android gibi popüler işletim sistemleri için yerel uygulamalar oluşturmak için de kullanabilir.
Genel hatlarıyla WebView veya PWA’yı, yerel bir uygulamaya yerleştirilmiş, adres çubuğu veya ileri ve geri düğmeleri olmayan bir web tarayıcısındaki tek bir sekme gibi düşünebilirsiniz. Bu senaryo, tarayıcıyla aynıdır ve WebViews/PWA’lar HTML, CSS ve JavaScript’ten çalıştırılabilir.
WebView geliştirme için en yaygın çözümler şunlardır:
- Elektron
- NW.js
- Neutralino.js
Yani, yalnızca web tarayıcıları için değil, aynı zamanda web tarayıcılarının ötesinde diğer birçok çalışma zamanı senaryosu için de geliştirme yapabilirler. Günümüzde bir frontend developer olmak, web tarayıcıları aracılığıyla erişilen web sayfaları ve web uygulamaları oluşturmak anlamına gelebilir, ancak aynı zamanda işletim sistemlerine yüklenen ve çevrimdışı çalışan yerel uygulamalar oluşturmak anlamına da gelebilmektedir.
Front-End Developer Nasıl Olunur?
Front-end geliştirici olmak istiyorsanız izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
Adım 1: Hiper metin biçimlendirme dili (HTML), JavaScript ve basamaklı stil sayfaları (CSS) hakkında tam bilgiye sahip olun. Bunlar bir web geliştiricisinin temelidir. Bunlar bir web sitesi geliştirmek için kullanılan programlama dilleridir. İlk adım olarak bu dilleri öğrenmekle başlayabilirsiniz.
Adım 2: Kodlama. Programlama becerilerinizi geliştireceği için kodlama pratiği yapmalısınız.
Adım 3: Sürüm kontrolünü ve komut satırını öğrenin. Bu size metin arayüzünde yardımcı olacaktır, ayrıca Git gibi sürüm kontrol sistemi konusunda da bilgi sahibi olmalısınız.
Adım 4: Uygulama programı arayüzleri (API’ler) ile ilgili tecrübe edinin.
Adım 5: Sağlam bir çevrimiçi portföy oluşturun.
Adım 6: İletişim ve ekip çalışması gibi sosyal becerilerinizi geliştirin.
Adım 7: Staj yapın. Bilgi ve becerilerinizi uygulamaya koymak ve gelişen becerilerinizi geliştirmek için süreç içinde öğrenmek için staj yapmanız gerekir.
Front-end Geliştirici Olmanın Gereksinimleri Nelerdir?
Frontend geliştirirken genellikle bazı yeterlilik gereklilikleri vardır, bunlardan bazıları;
- Bilgisayar bilimi alanında veya buna benzer bir eğitim.
- Programlamayı öğrenmek için gidilmiş kurslar.
- JavaScript, HTML, CSS ve jQuery gibi kodlama dillerine hakim olmak.
- Git ve grafik tasarım uygulamalarında deneyim.
- Arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında bilgi sahibi olmak.
- Tarayıcılar arası uyumluluk ve duyarlı tasarım bilgisi.
Front-end Geliştirici Sorumlulukları
- Farklı tarayıcılar ve cihazlar için optimize edilmiş bir web uygulamasının geliştirilmesi ve bakımı.
- Tüm ekran boyutları için tarayıcılar arası uyumluluk ve tasarımlar kodlamak.
- Formlar, butonlar ve menüler gibi etkileşimli ve kullanıcı dostu özellikler geliştirmek.
- Müşteri deneyim analizleri yaparak, analizlere uygun bir ön yüz geliştirmeleri hazırlamak.
- Anlaşılması kolay, temiz ve verimli bir kod yazmak.
- Sorunsuz çalıştıklarından ve hatasız olduklarından emin olmak için uygulamaları sürekli test etmek.
Front-End Developer Olmak ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Front-end geliştirici olmayı öğrenmem ne kadar sürer?
Front-end geliştiriciliği öğrenmek yaklaşık altı ay kadar sürer. Bu süre sizin günlük ayırdığınız vakit ve çabanız ile ilgili olmakla beraber değişiklik gösterebilmektedir.
Frontend ve backend geliştirme arasındaki fark nedir?
Fronted geliştirici, bir web sitesi için etkileşimli işlevler ve görsellik üretmeye yardımcı olan teknoloji ve programlama bilgisiyle ilgilidir. Backend geliştirme, bu işlevselliği sağlamak için kullanılan teknolojidir.
Profesyonel bir frontend geliştirici olmak için diplomaya ihtiyacım var mı?
Front-end geliştirici olmak için resmi bir diplomaya ihtiyacınız yoktur. Bu meslekte kendinizi geliştirmiş olmanız son derece daha önemlidir.
Uygulama Programlama Arayüzü (API) nedir?
API, bir yazılımdan diğerine bilgi gönderen, yanıtları ayrıştıran ve verileri sorgulayan bir dizi programlama kodudur. Çeşitli bağlamlarda ve alanlarda kapsamlı veri hizmetleri sağlar.