Etkileşim Süresi (TTI) bir web sayfasının kullanıcılarının etkileşimine hazır hale gelme sürecidir. Sayfanın yüklenmesi veya sayfadaki bir öğeyle etkileşimde bulunulmasını anlamına gelmektedir. Web site performansını olumsuz etkileyebilecek problemlerin ortaya çıkarılmasında tti’yı oldukça önemli bir yere sahiptir. Kısaca bir sitenin yüklenme zamanını ölçmek için kullanılan performans metriklerinden biridir.
Time To Interactive Nedir?
Tti, web sayfası performansını değerlendirmek için önemli bir performans ölçümüdür ve kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyen bir metriktir. Örneğin kullanıcıların bir sayfanın yüklenmesi veya bir öğenin etkileşime hazır olması için uzun sürelerce beklemek zorunda kalması o sayfayı yüksek ihtimalle terk edip ve başka bir siteye gideceğine işarettir. Günlük hayatta da düşündüğümüzde benzer durumları yaşadığımızda yüksek ihtimalle o sayfayı kapatıp farklı bir sayfaya geçerek aradığımıza ulaşmaya çalışıyoruz.
Time to interactive, web sayfası yükleme süresi, JavaScript dosyası indirme ve çalıştırma süresi, CSS dosyası yükleme ve işleme süresi ve web sayfasının diğer bileşenlerinin etkileşim süresi gibi birçok faktörden etkilenir. Bu faktörlerin optimize edilmesiyle etkileşim süresi kısaltılabilir ve kullanıcı deneyimi iyileştirilebilir.
Bir web sayfasının performans iznini temel alarak Time to Interactive (TTI)’yi hesaplamak için izleyebileceğimiz adımlara birlikte göz atalım.
Etkileşim Süresi Nasıl Ölçülür?
Etkileşim Süresi (TTI) ölçümü, web sayfasının kullanıcı etkileşimine hazır hale geldiği noktayı belirlemek için kullanılır. Bu ölçümü gerçekleştirmek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:
- TTI Ölçümü için öncelikle Chrome kullanarak bir test sayfası oluşturmamız gerekebilir. Bu sayfa, TTI ölçümü için kullanılan bir araç olan Chrome User Experience Report (CrUX) tarafından analiz edilebilir.
- Chrome tarayıcısının Lighthouse aracı etkileşim süresi ölçümünüzü yapmak için size yardımcı olur. TTI ölçümü dahil birçok ölçümü Lighthouse’u kullanabilirsiniz.
- Lighthouse aracını kullanarak TTI ölçümünüzü gerçekleştirebilirsiniz. Gerçekleştirdikten sonra web sayfanız kullanıcı etkileşimine hazır hale geldiği noktayı belirler. Bu ölçüm sayfanın ilk görüntülenmesinden sonra kullanıcıların ilk etkileşimine kadar olan süreyi hesaplar ve size sunar.
- Son olarak sonuçları analiz etmeniz gerekmektedir. TTI ölçüm sonuçlarınızı web sayfanızı değerlendirmek ve üzerinde iyileştirmeler yapmak için kullanabilirsiniz. Örneğin JavaScript dosyalarını sıkıştırmak veya CSS dosyalarını birleştirmek gibi çeşitli optimizasyon yöntemlerini kullanabilirsiniz.
TTI Skor Aralıkları Nedir?
Olumlu bir kullanıcı deneyimi kazanmak istiyorsanız etkileşim sürenizi genellikle 3,8 saniyeden daha kısa tutmanız gerekir. Bu skorlar hesaplanırken veri tabanındaki diğer web sitelerine göre kıyaslama yapılır. Bu kıyas sonucunda puanınız belirlenir. 3 sınıfa ayrılır.
İnteraktif süresi (tti) skorları aşağıdaki şekildedir;
- Yeşil: 0 ila 3,8 saniye (Hızlı)
- Turuncu: 3,8 ila 7,3 saniye (Orta)
- Kırmızı: 7,3 saniyenin üzerinde (Yavaş)
olarak nitelendirilmektedir.
Etkileşim Süresini Ne Etkiler?
Google PageSpeed Insights‘ın teşhis bölümünün yardımı ile yüksek etkileşim süresi puanına nelerin olumsuz neden olabileceğine birlikte göz atalım. Etkileşim süresini etkileyen birçok sebep bulunabilir fakat başlıca;
- JavaScript kodu ve kullanılmayan JS
- JavaScript isteğinin yürütme süresi
- Üçüncü taraf kodlar
etkili olur. Dosya boyutlarını küçülterek yapılan kod optimizasyonları etkili olacaktır.
TTI puanınızı yükseltmeniz gerekebilir. Yükseltme için gerekli olan birkaç optimizasyona birlikte göz atalım;
- JavaScript yürütme süresini azaltın.
- Kullanılmayan komut dosyalarını kaldırın.
- Kodları sıkıştırmak, dosya boyutlarınızı azaltacaktır. Kod sıkıştırma gibi teknikleri kullanın.
- Üçüncü taraf kod dosyalarını kaldırın.
- Kritik istekleri zincirlemekten kaçının.
- Sunucu yanıt sürelerini azaltın.
(FID) İlk Giriş Gecikmesi ile (TTI) Etkileşim Süresi Arasındaki Farklar Nelerdir?
İlk giriş gecikmesi (FID) ve Etkileşim Süresi (TTI) web sitenizin performansını ölçen iki farklı araçtır.
TTI (time to interactive), bir web sayfasının tamamen yüklendiği ve kullanıcıların sayfa ile etkileşim kurmaya hazır olduğu süreyi ifade eder. FID yani İlk Giriş Gecikmesi ise bir web sayfasının yüklendiği anda kullanıcının sayfa ile etkileşime geçmesi, tıklaması gibi bir eylem gerçekleştirmesiyle, sayfanın yanıt vermesi arasındaki süreyi ifade eder.
TTI Nasıl İyileştirilir?
Etkileşim Süresi (TTI) bir web sayfasının kullanıcılarının etkileşimine hazır hale gelme sürecidir. Sayfanın yüklenmesi veya sayfadaki bir öğeyle etkileşimde bulunulmasını anlamına gelmektedir. TTI’nin hızlandırılması, web sayfasının performansını ve kullanıcı deneyimini iyileştirebilir. İşte TTI’yı iyileştirebilmek için bazı yöntemler:
- Kaynakların minimize edilmesi: Sayfanızda gerekli olmayan ögeleri temizlenmesi bu time to interactive’i hızlandırabilir.
- Web sayfası için ön yükleme yapılması: Web sayfanız için tarayıcıya önce hangi kaynakları yükleyeceğini ayarlayabilirsiniz. Bunu yapabilmek için de, link rel=”preload” şeklindeki öğeyi eklemelisiniz. Bu şekilde de etkileşim süresi arttırılabilir.
- Gecikmeyi önleyin: Sayfanızdaki tüm kaynakları aynı anda yüklemektense kaynakları ihtiyaç halinde sırayla yüklemeniz TTI’yi hızlandırabilir.
- Kullanıcılarınız için doğru boyutta görüntüler kullanın: Sayfanızda gösterilen görsellerin boyutları sayfanın yüklenme süresini etkiler. Doğru boyuttaki görseller sayfanızın yüklenme süresini azaltabilirsiniz. Yüksek boyutlardan kaçınmaya özen gösterin.