Bootstrap nedir sorusuna bu yazımızda cevap vereceğiz. Bootstrap bir web geliştirme aracıdır. Açık kaynaklı ve ücretsizdir. Bootstrap için oldukça popüler css, html ve javascript kütüphanesi de diyebiliriz. Web geliştiricilerin duyarlı web siteleri için ihtiyacı olan şeyleri sağlayan çok kullanılan sağlam bir açık kaynaktır. Eskiden twitter çalışanı olan Mark Otto ve Jacob Thornton Bootsrap’i oluşturmuşlardır.
Bootstrap Ne İşe Yarar?
Css yazmak bazen oldukça zordur. Cssleri yazdınız diyelim bunu kontrol ederek ilerlemek istediğinizde bootstrap bunun için uygun bir araçtır. Bootstrap içinde yüzlerce hazır css sınıfı vardır. Bu sınıflar sayesinde belki daha uzun saatler harcayacağınız bir işi daha kısa sürelerle halledebilirsiniz. Ayrıca tasarımlarınızı responsive hale getirebilirsiniz. Responsive tasarım ise hangi cihazdan ya da tarayıcıdan girerseniz girin sitenin çözünürlüğünde ya da görünümünde herhangi bir bozukluk olmamasını sağlar. Peki bootstrap nasıl kullanılır aşağıda basitçe anlatalım.
Bootstrap Nasıl Kullanılır?
Kullanımı oldukça kolaydır. Siteye girdikten sonra örnekler kısmından daha önce yapılıp eklenen birçok örneğe ulaşabilirsiniz. Örnekler arasında kullanmak istediğiniz tasarımı seçebilirsiniz. Diyelim ki bir buton ya da tablo tasarımına ihtiyacınız var ve siz çok vakit harcamadan kolaylıkla onu yapmak istiyorsunuz. Dokümanlar kısmına girip ihtiyacınız olan tasarımı (tables, buttons gibi) arama alanına yazıp sonuçları görebilirsiniz. Kullanmak istediğiniz tasarımların altında onlara ait kodları bulacaksınız. Direkt alıp kullanarak o tasarımlara sahip olabilirsiniz.
Bootstrap ile Neler Yapılabilir?
Bootstrap ile neler yapabileceğinizi birkaç madde ile aşağıda listeleyelim;
- Responsive tasarımlar için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
- İçindeki hazır cssler sayesinde güzel görünüşe sahip siteler oluşturabilirsiniz.
- İçindeki javascript kütüphanesi sayesinde daha fonksiyonel siteler oluşturabilirsiniz.
- Faydalı komptentleri ile sitenize bir dizi özellik ekleyebilirsiniz. (thumbnails, navigation bars vb)
Özetlemek gerekir ise bir web yazılımı yaparken zamandan tasarruf etmek ve kontrollü ilerlemek için kullanabileceğiniz iyi bir geliştirme aracıdır. Hem size hız kazandırır hem de yapılan tasarımların herhangi bir cihazda bozuk çıkmamasından emin olmanızı sağlar.
İlgili diğer makalelerimize aşağıdan ulaşabilirsiniz.