BIOS nedir makalemizde BIOS işlevleri, BIOS nasıl depolanır, BIOS üzerinden değişiklik yapma ve BIOS güncellenmesini inceleyeceğiz. Öncelikle BIOS Nedir ile başlayalım. BIOS bir kişisel bilgisayarın başarılı bir şekilde başlatmak için kullandığı elektronik bir talimat setidir. Bilgisayarların içindeki ana kartta ki bir çip üzerinde bulunur ve disk arızasından korunmak üzere tasarlanmıştır. Güncellenebilse de bilgisayara zarar vermemek ve ya başlatılamamasını sağlamak için dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.
BIOS İşlevleri
BIOS’un ana işlevlerinden biri, açılışta kendi kendine test için talimatlar vermesidir. Bu kendi kendine sınama bilgisayarın bellek, klavye ve diğer bileşenlerin kullanımını gibi kendini başarılı bir şekilde başlatmak için gereken tüm gerekli parçalara ve işlevlere sahip olmasını sağlar. Test aşamasında hatalar tespit edilirse, bilgisayar sorunu gösteren kod uyarısı alırsınız. Hata kodları, kısa bir süre sonra duyulan bir dizi bip sesi olarak sizlere gösterilir. BIOS ayrıca bilgisayarlara işletim sistemini yüklemek için gereken sabit sürücüler ve bellek gibi bazı kritik bileşenlerle nasıl etkileşimde bulunacağı hakkında temel bilgiler vermeye de çalışır. Temel talimatlar yüklendikten sonra kendi kendine test aşamasına geçiş yapar, bilgisayar bağlı sürücülerden birinden işletim sistemini yüklemeye devam edebilir. Bilgisayardaki donanım üzerindeki işlevler ve kontrol daha sonra işletim sistemine devredilir ve daha sonra sistemi kontrol eder.
BIOS Nasıl Depolanır?
Geleneksel BIOS bellenimi, bir bilgisayar ana kartında Salt Okunur Bellek (ROM) olarak bulunur. Bu, sistemin erişilebilir olduğu ancak çalışma sırasında bilgisayarın sabit sürücüsünün olduğu şekilde dinamik olarak yazılmadığı anlamına gelir. Bilgisayar kullanılmadığı zaman kapalı olsa bile ana kart üzerindeki pil verilerin bozulmadan kalmasını sağlar.Bazen Metal Oksit Yarı İletkeni (CMOS) ile karıştırılsa da BIOS, ana kart üzerindeki bellenimi ifade ederken CMOS, tarih ve sistem yapılandırma verilerinin depolandığı fiziksel konumdur. Günümüzde bir çok bilgisayar üreticisi bu sistemi tutmak için kullanıcıların bilgisayarlarda daha kolay güncellenmelerini sağlayan flash bellek kullanılıyor. Bu orjinal BIOS’taki soruları çözebilir veya ona yeni işlevler ekleyebilir. Bazı satıcılar bir ürünün kullanım ömrü boyunca çok sayıda güncelleme yayınlandığında, kullanıcılar yeni sürümleri düzenli olarak kontrol edebilir. Bir güncelleme bulmak için kullanıcılar ana kartlarının üreticisini kontrol etmelidir. Ancak bu güncellemeler dikkatli bir şekilde yapılmalıdır, çünkü yanlış sürümler veya bozuk yazılımlar bilgisayarın başlatılmasını imkansız hale getirir.
BIOS Üzerinde Değişiklik Yapma
Gerektiğinde BIOS’ta değişiklik yapmak kolaydır. İnsanların BIOS’ta yaptığı en yaygın değişiklik boot siparişi değiştirmektir. Bilgisayarlar açılırken, BIOS’a girmek için klavyenizdeki DEL tuşuna basın. Buradan, farklı başlıklar altında gruplandırılmış farklı seçenekleri görebilirsiniz. Gezinmek için Tab ve Arrow tuşlarını kullanın. Bazen temel öğelerin değerlerini değiştirmek için Pageup ve Pagedown tuşları gerekir. İşiniz bittiğinde, değişiklikleri kaydetmek ve çıkmak için F10 tuşuna basın. Seçenekler, değişiklikleri kaydetmek veya atlamak için hangi tuşlara basacağınızı bilmek için ekranın sağında veya altında görüntülenir. Sizlere sunulan seçeneklerde hangi değerleri değiştirmek için hangi tuşları kullanacağınız belirtilir.
BIOS Nasıl Açılır?
İşletim sisteminiz ne olursa olsun PC’nizdeki BIOS’a erişebilmek için aşağıda sıraladığımız adımları takip edebilirsiniz.
- Başlat menüsünden ayarlar seçeneğine tıklayınız.
- Güncelleme ve güvelik alanına ilerleyin.
- Kurtarma sekmesinin altındaki şimdi yeniden başlat seçeneğini seçin. Bu seçeneği seçtiğinizde bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır.
- Bilgisayarınız yeniden başlatıkdtan sonra oturum açma ekranınıza yeni bir ekran gelicek. Burada size sunulan seçeneklerden sorun gider sekmesini seçin.
- Ardından gelişmiş seçeneklere tıklayın.
- UEFI ürün yazılımı ayarlarını seçin.
- Buraya tıkladığınızda BIOSunuzu veya UEFI’nizin içerisinde bulunacaksınız. Burada bilgisayarınızın ne zaman başladığından ve hangi yazılımlar ile çalıştığına kadar bir çok konu değişikliklerini görebilir ve güncelleyebilirsiniz.
Adım Adım Bios Güncelleme
Bilgi işlem senaryosu değiştikçe yeni cihazlar vb. tanıtılır. Bir bilgisayarın bu aygıtlarla çalışmasını sağlamak için BIOS’un yükseltilmesi gerekir. İşletim sisteminizin yeni bir çevre birimini algılayamazsa, bunun nedeni BIOS’un bunu nasıl ele alacağını bilmemesidir. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda, BIOS güncellemesi olup olmadığını kontrol edin. Önce BIOS sürümünü kontrol etmelisiniz. Önyükleme sırasında DEL tuşuna basılarak BIOS’a girilerek kontrol sağlayınız. Bilgisayarınızda BIOS sürümüne sahip olduğunuzda, BIOS güncellemesi yapmak için bilgisayar üreticinizin web sitesini ziyaret edin. Varsa indirin ve çalıştırın. İşlem genellikle BIOS yongasındaki tüm eski bilgileri silip yeni bilgilerle yeniden yazmaktır. BIOS’u yükseltirken güç yedeğiniz olduğundan emin olun. Çünkü işlem sırasında bilgisayar kapanırsa BIOS bozulmuş olabilir ve bunu düzeltmek için bir uzmana ihtiyacınız olabilir. Şimdi sizlerle adım adım bios güncelleme nasıl yapılır inceleyelim;
- Bilgisayarınız güvenli bir güç kaynağına bağlı olduğundan emin olun. Güncelleme işlemi esnasında bilgisayarınız kapanır ise BIOS’unuz kalıcı olarak hasar alabilir.
- BIOS üreticinizin destek sitesinden güncel dosyaları bulup masaüstüne kaydedin. Var ise dosyanızın README belgelerini okuyun.
- BIOS bilgisayarınızdaki dosyalara erişemeyecektir bu sebep ile güncelleme dosyanızı boş bir usb’ye aktarın. Güncelleme işlemi bitene kadar bu flash bilgisayarda takılı olmak zorundadır.
- Ardından bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayar üreticisinin BIOS için atadığı tuşa basın. Bir çok bilgisayarda işlev tuşu F12‘dir fakat bazı bilgisayarlarda del veya esc tuşuda kullanılır.
- BIOS ana ekranında yedekleme seçeneğini seçin ve adımları takip edin. Güncelleme işlemi istediğiniz gibi ilerlemez ise yedekleme sayesinde ayarlarınızı geri yükleyebilirsiniz.
- Yedekleme işleminden sonra önyükleme sekmesinden flash seçeneğini etkinleştirin ve ardından gelişmiş sekmesinden flashı başlat alanına ilerleyin.
- Bu işlem ile birlikte güncelleme derinliğe bağlı olarak bir kaç saatten fazla sürebilir. Genelde güncelleme bitince sizden bir onay istenicektir ama onay istemedende sistem kendini yeniden başlatabilir.
- BIOS Nedir makalemizde BIOS özellikleri, BIOS güncelleme nasıl yapılır ve BIOS işlevlerinin neler olduğunu öğrendik.
Daha fazla ipucu ve bilgi için TURKTİCARET.Net’in diğer makalelerine göz atmayı unutmayın.
-Pagespeed (Sayfa Hızı) Nedir?
-Yeni Başlayanlar İçin VPS Sunucu
-Bulut Teknoloji Nedir?
Yorum Ekle