VPS sunucu web siteniz için seçebileceğiniz en popüler sunucu hizmetlerinden biridir. Birden çok kullanıcıya sahip bir sunucuda size özel kaynaklar sağlamak için sanallaştırma teknolojisi kullanılır. Aynı sunucu üzerinde barındırılmasına rağmen birbirlerinden bağımsız olarak çalışırlar.
VPS sunucu genellikle trafiği orta düzeye sahip web sitesi sahipleri tarafından seçilir fakat kişisel web siteleri, küçük ve orta ölçekli işletme web siteleri veya e-ticaret pazarları için de mükemmel bir platformdur. Bir sunucunun tamamını kiralamaktan daha ucuz ve daha uygundur. VPS sunucu çoğunlukla birden fazla barındırma planı sizlere sunar. Turkticaret.net’te ihtiyacınız olan sunucu hizmetleri ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
İçindekiler
VPS Sunucu Nasıl Çalışır?
Sunucu, web sitesiniz için gereken dosya ve veri tabanlarının depolandığı bir bilgisayardır. Bir ziyaretçi web sitenize erişmek istediğinde tarayıcınız sunucunuza bir istek gönderir ve gerekli dosyaları internet üzerinden aktarır. VPS fiziksel bir sunucunun birden fazla bağımsız sanal makineye bölünmesiyle oluşur.
Barındırma sağlayacağınız sunucunun işletim sisteminin üzerine sanal bir katman kurar. Bu katman sayesinde sunucu bölümlere ayrılır ve her kullanıcının kendi işletim sistemini ve yazılımını kurmasına izin verir. Bu sebeple VPS üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz için hem sanal hem özeldir.
VPS Sunucu Kullanarak Neler Çalıştırabilirim?
- Veri depolama
- E-Posta sunucu
- Dosya aktarım protokolü (FTP)
- Şirket web sitesi
- Blog barındırma
- E-ticaret yazılımı
Satın Alırken Hangi Özellikler Aranmalıdır?
VPS Sunucu satın alırken dikkat etmemiz gereken özellikler vardır. Bunlar;
vCPU Oranları
CPU değeri yüksek bir VPS sunucu satın almanız önemlidir. CPU değeri yüksek bir VPS sizlere verimle doğru orantılı olarak gerçekleştirebileceğiniz işlem sayısının net olarak gösterecektir.
RAM Oranları
Yüklenmeleri en aza indirmek için yüksek RAM tercih etmek önemlidir.
İndirme Hızları
VPS sunucu hizmeti paylaşımlı olduğu için indirme ve yükleme hızlarına çok dikkat etmeniz gereklidir.
Trafik miktarları
VPS sunucu hizmeti için firmalar genellikle yüksek oranlarda trafik çıkışı izin vermektedir. İndirme ve yükleme odaklı bir VPS kullanmak istiyorsanız trafik limitleri sizler için odak noktası olacaktır.
Alan Miktarı
VPS sunucu için projelerinizi belirledikten sonra alanınızı seçebilirsiniz. Tercih ettiğiniz alan yetersiz geldiğinde paketinizin seviyesini arttırabilirsiniz.
Diğer Web Hostingler
Farklı web hosting türleri, sunucunuzda farklı özelleştirme düzeyleri gerçekleştirmenize olanak tanır. Fiyatlandırma, performans ve hizmetin kullanılabilirliği açısından farklılıklar gösterir. Aşağıda VPS sunucu diğer hosting çözümlerine kıyasla nasıl olduğunu inceleyebilirsiniz.
Paylaşılan Hosting
Trafiği düşük web sitelere sahip kullanıcılar için çözümdür. Çoğu küçük işletme ve blog sayfalarının başlangıç noktasıdır. Siteniz herkes ile aynı işletim sisteminde çalıştığında, size tahsis edilmiş kaynaklar alamazsınız.
Bu nedenle sitenizin kullanabileceği bellek ve bilgi işlem gücü diğer hizmet kullanıcılarının ihtiyaçlarından etkilenir. Örneğin; aynı sunucuda barındırılan bir web sitesinde ani bir trafik artışı olursa sayfa yükleme süreniz uzayabilir. Tüm kullanıcılar aynı yapılandırmayı kullandığından, işletim sisteminizi ve diğer sunucu yazılımınızı da seçemezsiniz. Sonuç olarak paylaşılan hosting ortamınızın her yönüyle ilgilenen hosting sağlayıcısıdır.
Paylaşılan hosting, aynı daireyi birkaç oda arkadaşı ile paylaştığınız bir kiralama olarak düşünebilirsiniz. VPS sunucu ise bir apartman paylaşımıdır, herkesin kendi özelleştirebileceği bir alanı vardır.
Cloud (Bulut) Hosting
Cloud hosting ile tek bir sunucu değil, cloud da çalışan bir küme kurabilirsiniz. Kümedeki her sunucu, web sitenizin güncel bir kopyasını saklar. Sunuculardan biri meşgul olduğunda küme trafiği otomatik olarak daha az meşgul olan bir sunucuya yönlendirir. Kümede her zaman web sitenizin ziyaretçilerini karşılayan bir sunucu bulunduğundan Cloud hosting kesinti süresi sorunu yaşatmaz.
WordPress Hosting
WordPress hosting özellikle WordPress site sahiplerine sunulan bir hizmettir. Sunucular WordPress ihtiyaçları için yapılandırılmıştır. Bu nedenle hosting sağlayıcıları, paylaşılan hosting hizmetlerinin bir parçası olarak WordPress hosting hizmeti sunar.
Sanal bir özel sunucudan bir WordPress sitesi kurmak mümkün olsa da, WordPress düşünülerek yapılandırılmış özel olarak oluşturulmuş sunuculara erişemezsiniz. Ancak, WordPress siteniz için yine de VPS sunucuyu seçerseniz, hosting ortamınızı iş gereksinimlerinize göre ayarlayabilir ve yapılandırabilirsiniz.
Özel Hosting
Özel hosting ile işletmeniz için tüm fiziksel sunucuyu kiralarsınız. Yüksek trafikli bir web siteniz varsa, adanmış sunucular hızlı, esnek ve tamamen özelleştirilebilir. VPS sunucu, işletim sisteminizi ve sunucu uygulamalarınızı seçmenize ve yapılandırmanıza izin verirken özel hosting bir adım daha öndedir. Sunucunun tamamı size ait olduğundan ve kurulumda kimsenin söz hakkı olmadığı için yalnızca yazılımı değil, aynı zamanda donanımı da yapılandırmanıza izin verir.
Avantajları
VPS Hosting’in size sağlayacağı avantajlar;
Güvenlik
VPS hosting de her kullanıcının kaynakları birbirinden ayrı tutuyor. Bu, başka bir kullanıcının sunucusunda çalıştırılan görevlerin web sitenizin veya uygulamanızın performansını etkilemeyeceği anlamına geliyor.
Tam Denetim
Bir VPS ile kendi sunucunuz üzerinde tam kontrole sahipsiniz. Sunucu, kullanıcının ihtiyacına göre işletilmektedir ve sunucunuzu dilediğiniz gibi yönetmekte özgürsünüz. VPS’i ihtiyaçlarınıza göre optimize edebilirsiniz.
Ölçeklenebilirlik
Değişen iş gereksinimlerinize bağlı olarak VPS ile ölçek büyültme ve küçültme, herhangi bir kesinti olmadan kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir.
Güvenlik
VPS aynı sunucu üzerindeki diğer kullanıcılardan ayrı olduğu için size tahsis edilmiş kaynaklara erişemezler. Sunucunun güvenliği sizin kontrolünüzdedir. Diğer sanal sunucular hakkında endişelenmeden güvenlik duvarları ve ek güvenlik araçları kurabilirsiniz.
Uygun Maliyet
Bir VPS hosting seçmek, aynı kaynak paylaşımının temelini kullandığından tahsisli barındırmadan çok daha ekonomiktir. Bir web sitesini başlatmak ve yönetmek için gerekli kaynaklara sahip temel bir VPS planı her bütçeye uygundur.
Dezavantajları
- VPS’nin sunduğu tüm özelliklerden yararlanabilmek için belirli bir düzeyde teknik bilgi gerekir.
- Yanlış yapılandırılmış sunucular güvenlik açıklarına neden olabilir.
Sonuç olarak, VPS sunucu kendi sunucunuzu çalıştırmak zorunda kalmadan garantili kaynaklara ve tam kontrole erişmenizi sağlar. Orta ila yüksek trafikli, kaynak ağırlıklı ve e-ticaret web siteleri için en iyi çözümdür. Uygun bir fiyata güvenilir, işletme ölçeğinde bir barındırma ortamı istiyorsanız VPS sunucu sizlere uygundur.
Yorum Ekle