VPN’ler internet protokolü (IP) adresinizi maskeler, böylece çevrimiçi gerçekleştirmiş olduğunuz eylemler neredeyse izlenemez. En önemli özellik olarak VPN hizmetleri, güvenli bir Wi-Fi etkin noktasından bile daha fazla gizlilik sağlamak amacıyla güvenli ve şifreli bağlantılar kurar.
İnternette gezinmek veya güvenli olmayan bir Wi-Fi ağında işlem yapmak, özel bilgilerinizi ifşa edebileceğiniz anlamına gelir. Bu nedenle, sanal özel ağ, çevrimiçi güvenlik ve gizlilik konusunda endişeleri olan herkes için bir zorunluluk olmalıdır.
VPN Türleri Nelerdir?
- İstemci tabanlı
İstemci tabanlı, tek bir kullanıcı ile uzak bir ağ arasında oluşturulan sanal bir özel ağdır. VPN bağlantısını yapmak için genellikle bir uygulama kullanılır. Çoğu zaman, kullanıcı VPN istemcisini manuel olarak başlatır ve bir kullanıcı adı ve parola ile kimlik doğrulaması yapılır. İstemci, kullanıcının bilgisayarı ile uzak ağ arasında şifreli bir tünel oluşturur. Kullanıcı daha sonra şifrelenmiş tünel aracılığıyla uzak ağa erişim sağlayabilir.
- Ağ tabanlı
Ağ tabanlı, güvenilmeyen bir ağ üzerinden iki ağı güvenli bir şekilde birbirine bağlayan sanal özel ağlardır. En hızlı VPN türlerinden bir tanesidir.
Birkaç çeşit ağ VPN’i vardır. En popüler türleri:
- Hem rota tabanlı hem de politika tabanlı IPsec tünelleri
- Dinamik çok noktalı
- MPLS tabanlı L3VPN’ler
IPsec Tünelleri
En basit türü, standartlara dayalı IPsec tünelidir ve çoğu ağ yönlendiricisi ve güvenlik duvarı bir tane oluşturulur.
Dinamik Çok Noktalı VPN
DMVPN ile herhangi bir ağ, DMVPN bulutu üzerinden başka herhangi bir ağ ile doğrudan iletişim kurabilir.
MPLS tabanlı L3VPN
MPLS, servis sağlayıcıların ağlarını sanallaştırmasına olanak tanımaktadır, böylece müşteriler fiziksel ağı paylaşabilir, ancak yine de mantıksal olarak ayrı tutulabilmektedir. MPLS, servis sağlayıcılarla sınırlı değildir; bazı büyük kuruluşlar MPLS’yi kendi küresel altyapıları için dahili olarak kullanmaktadır.
VPN Kullanımındaki Riskler
VPN ücretsiz olarak sağlandığında firmaların nasıl gelir elde ettiğini bilmek ve onlara güvenmek önemli bir faktör olmalıdır. Ücretsiz VPN firmalarının maliyetlerini düşürmek için kullandığı yöntemler arasında hizmetin altyapı kalitesinden ödün vermek olabilir.
Yanlış yapılandırılırsa, bilgisayar korsanlarının bilgilerinize erişmesini kolaylaştıran DNS ve IP sızıntıları oluşabilme olasılığı oluşacaktır bu konuda dikkatli olmanız gerekmektedir.
Güvenlik, VPN’ler söz konusu olduğu zaman her zaman en ön plandadır, ancak hangi güvenlik protokollerini sunduklarını ve bunları nasıl ayarlamanız gerektiğini bilmek sizler için büyük bir fark yaratır.
Yorum Ekle